Čanak: 100.000 potpisa za zabranu prodaje zemlje strancima

"Vojvodina pripada Vojvođanima a zemlja paorima"

18. okt 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pokrenuće akciju prikupljanja 100.000 potpisa građana, kojima će se od Skupštine Srbije zahtevati raspisivanje referenduma o zabrani prodaje zemlje strancima, izjavio je danas u Beloj Crkvi predsednik te stranke Nenad Čanak.

“Zahtevaćemo raspisivanje referenduma o tome da li se sme zemlja ispod naših nogu prodavati strancima ili davati u dugoročne zakupe. Mi mislimo da ne sme. Mi mislimo da Vojvodina pripada Vojvođanima a zemlja paorima”, rekao je Čanak nakon defilea u kojem su aktivisti LSV u Beloj Crkvi nosili zastave Vojvodine.

Dodao je da je bio šokiran činjenicom da se tokom javnih rasprava o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu niko nije setio da se u taj zakon unesu odredbe koje će zaštiti poljoprivrednike u Vojvodini od nelojalne konkurencije onih koji će moći već od kraja 2017. godine da dođu i “kupe zemlju ispod naših nogu”.

“I nama više od Vojvodine neće ostati ništa. Naftu ćemo morati da vratimo, jer ona je garancija zdravlja naše dece i mirne strarosti naših roditelja. Moraćemo da vratimo vode koje su nam takođe uzeli. Moraćemo da vratimo nebo nad našim glavama jer su i njega rasprodali, dali u rentu, pa ako još i zemlju budu prodali, ja ne vidim gde ćemo mi Vojvođani onda uopšte živeti”, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, današnji defile vojvođanskih zastava predstavljaju znak da je Vojvodina “živa i da će živeti”.

“Podignite svi visoko zastave, neka vide da nas ima i počnimo sa prikupljanjem 100.000 potpisa koji će zabraniti prodaju naše zemlje. Živela Vojvodina!”, poručio je Čanak.

zastava lsv bela crkvaDodao je da je 100.000 potpisa na peticiju za szabranu prodaje zemlje strancima “mnogo, ali je nezadovoljnih u ovoj zemlji daleko više” i rekao da je siguran da će se i mnoge druge organizacije pridružiti LSV-u.

Čanak je rekao da na predstojećim izborima LSV, kao “najjača autohtona vojvođanska snaga” ide na pobedu i dodao da će ili LSV pobediti ili Vojvodine neće biti.

“Mi krećemo na pobedu, bićemo najjača stranka u Vojvodini, koja će oko sebe okupiti sve one koji vole Vojvodinu. Formiraćemo vladu od pet tačaka koja će najzad pokrenuti s mrtve tačke”, poručio je Čanak.

Dodao je da se LSV zalaže za međunacionalno razumevanje i multinacionalnost Vojvodine, za ekonomski razvoj te pokrajine koji će biti zasnovan na održivim resursima od kojih je zemlja jedan od najvažnijih, kao i za kvalitetno obrazovanje.

“Želimo izvorne prihode koji će biti garantovani ustavom. Vojvodina ne može biti puka sitnina za potkusurivanje. Mi već četiri mandata gledamo kako se u Pokrajinskoj vladi sve vodi na unutarstranačke pogodbe, unutar jedne beogradske stranke”, rekao je Čanak.

Izrazio je razočaranje činjenicom da je tabla sa imenom naseljenog mesta Bela Crkva išarana crnim sprejom, odnosno da su na njoj prefarbani svi nazivi ovog grada, sem onog na srpskom jeziku.

“To je sramota zato što Bela Crkva je previše velika da bi imala samo jedno ime. I upravo zbog toga naša je obaveza da sačuvamo sva imena svih naših gradova i sela u Vojvodini i Vojvodine same”, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga