ČANADANOVIĆ : Tamna avlija

„Povodom odgovora Živana Berisavljevića profesoru Sergeju Flereu da se vojvođanskom rukovodstvu ne može spo…

11. okt 2008

„Povodom odgovora Živana Berisavljevića profesoru Sergeju Flereu da se vojvođanskom rukovodstvu ne može spočitavati da je bilo tamna avlija ’zbog obračuna s liberalizmom’ (“Dnevnik”, 9. 10. 2008), držim da bi trebalo imati u vidu i sledeće dve činjenice”, kaže u obraćanju “Dnevniku” Mirko Čanadanović.

“Prvo, za samo četiri meseca borbe protiv liberalizma u Vojvodini smenjeno je sto deset funkcionera, a ostavke su podnela sedamdeset dva (“Dnevnik”, 20. 3. 1973). Iz javnog života prognani su, sem mene, i drugi najistaknutiji političari Vojvodine (M. Tepavac, P. Šoti, G. Tikvicki, M. Radojčin, kasnije i Đ. Jojkić, M. Bojanić, I. Rajačić, M. Novković, V. Kešelj, M. Kelemen i drugi). Drugo, čak je i glavni akter borbe protiv liberalizma u Srbiji, Dragoslav – Draža Marković, ocenio da je to što se radi u Vojvodini ’preoštro i premnogo’, jer ’Vojvođani biju kao sikirčetom po glavi’, a zapisao je da i E. Kardelj ’ima rezervi prema izvesnim krajnostima u Vojvodini’ (D. Marković, “Život i politika”).

Pokrajinsko rukovodstvo nije se nikad pokolebalo u naporu da ’zada snažan udarac liberalističkim snagama’ (S. Doronjski) i živelo je u uverenju da je to što čini ’ohrabrenje ne samo za Vojvodinu nego za čitavu zemlju’ (D. Kekić). Berisavljević se tome pridružio tvrdnjom da ’tako radeći, doprinosimo i jedinstvu SK Vojvodine (…) i jednoj punijoj pomoći ne samo promenama u Pokrajini nego u celoj zemlji i SK Jugoslavije’ (Zapisnik sa sastanka pokrajinskih predstavnika u Republici i Federaciji, 9. 2. 1973). Bio je to, zaista, obračun u ’tamnoj avliji’. Posle je, valjda, bila neminovna ‘borba čopora sa čoporom’ – kako slikovito kaže Ž. Berisavljević”, zaključuje Mirko Čanadanović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga