CAIR poziva Trumpa da poštuje prava muslimana

Vijeće za američko-islamske odnose umiruje muslimane u SAD-u, koji su zabrinuti nakon pobjede Trumpa na izborima

11. nov 2016

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR), najveća američka organizacija koja predstavlja muslimane u Sjedinjenim Američkim Državama, pozvalo je novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da poštuje prava i slobode svih građana, uključujući i muslimana.

Nihad Awad, izvršni direktor CAIR-a, uputio je ove pozive Trumpu u svom obraćanju na konferenciji za novinare u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a. Tom prilikom je čestitao novom američkom predsjedniku povodom njegove pobjede na izborima i poželio mu uspjeh u obavljanju dužnosti.

Naglasio je da američki muslimani neće napustiti zemlju te da će nastaviti živjeti u njoj.

„Bez obzira na to ko je osvojio ili izgubio izbore, američki muslimani ostaju u ovoj zemlji. Mi ne idemo nikuda, i nećemo biti predmet isključivanja ili zastrašivanja“, poručio je Awad.

Dodaje da će se „američki muslimani i dalje boriti protiv netolerancije, zalagat će se za poštivanje zakona i braniti prava i slobode svih Amerikanaca.“

Kontroverzne Trumpove izjave

Awad je umirio muslimansku zajednicu u Americi, koja osjeća zabrinutost nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima, rekavši: „Znajte da je Amerika i vaš dom i da imate jednaka prava i obaveze kao i drugi Amerikanci.“

Trump je tokom predizborne kampanje iznosio kontroverzne izjave o islamu i muslimanima, dok je u decembru 2015. godine pozvao na „potpunu obustavu i zabranu ulaska muslimanima u SAD sve dok naši predstavnici ne shvate šta se tu događa“.

Također je isticao da bi zabranio muslimanskim izbjeglicama ulazak u zemlju, bez obzira dolaze li oni iz Sirije ili drugih zemalja.

Također je pozivao da se izbjeglice iz Iraka i Sirije zaustave sve dok se ne uspostavi sigurnosni sistem kroz koji bi se znalo da li neko od njih predstavlja prijetnju za SAD ili ne.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga