Busek: Promena granica je moguća, ali prioritet je normalizacija

On je rekao da je Kosovo najveći spoljnotrgovniski partner Srbiji, ali to niko ne sme javno reći jer “kako da vam najveći partner bude nešto što zvanično ne postoji”

13. nov 2012

Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio je danas u Novom Sadu da je na Balkanu moguće promeniti granice jedino uz međusobne sporazume, ali je ocenio da je najvažnije pitanje u tom regionu zapravo pitanje normalizacije odnosa i rešavanje svakodnevnih problema.

“Menjanje granica je moguće uz međusobni sporazum, ali to pitanje ne sme biti prioritetno u međusobnim odnosima. Glavna stvar je rešavanje svakodnevnih problema, pre svega ekonomskih”, rekao je Busek na predavanju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

“Dakle, hajde da pričamo o rešavanju stvarnih problema, a ne o političkim pitanjima, poput menjanja granica”, kazao je Busek.

On je ocenio da je budućnost u daljem formiranju makroregiona, koji su put ka uspostavljanju mira i zajedničkog života.

Busek je rekao da granice nisu prirodna stvar, već predstavljaju veliki problem na evropskom kontinentu, te ih zbog toga treba rušiti kroz regionalnu saradnju.

“Moj deda se prisećao uspostavljanja novih granica nakon Prvog svetskog rata. Pitao se kakav je to napredak u koji su ih ubeđivali kada mora na svakih 200 kilometara da pokaže pasoš”, ispričao je Busek.

On se založio za prekograničnu saradnju na evropskom kontinentu i rekao da je Vojvodina pravi primer za to.

Prema njegovim rečima, u regionu Zapadnog Balkana mnogo je urađeno u proteklom periodu pre svega u smislu ekonomske saradnje, ali je bilo i mnogo promašaja, poput neuspelih pokušaja saradnje železnica i aviokompanija.

Busek je rekao da veliku perspektivu za normalizaciju odnosa predstavlja saradnja kroz Dunavsku strategiju, koju čini 14 zemalja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga