- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Busek: Podela Kosova ne remeti region

Bivši koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio da podela Kosova ne bi morala da proizvede dodatne probleme u regionu. Busek je rekao da podela Kosova ne bi nužno izazvala dodatne probleme u Bosni i Hercegovini jer je reč o različitim pitanjima.

 „To su dva različita procesa i nemoguće je porediti jedan s drugim, to je pogrešno. Svaka situacija je posebna. Ako se postigne održivo rešenje, onda je sve moguće. To nije povezano, jer je unutrašnji problem Bosne i Hercegovine prilično drugačiji od problema Kosova“, kazao je Busek.

On je dodao da je ideju o podeli Kosova predložio kao nešto o čemu se može raspravljati.

 „Sačekajmo, pa ćemo videti. Pitanje je da li i o čemu se vlasti u Beogradu i u Prištini mogu dogovoriti, kakva je uloga međunarodne zajednice u svemu tome“, rekao je Busek.

On je krajem avgusta ocenio da bi Srbija trebalo da iznese predlog za promenu granica na Kosovu i dodao da bi se međunarodna zajednica saglasila s tim rešenjem ako se dogovore Beograd i Priština.

„To bi bilo najbolje rešenje za obe strane i predlog o podeli bi trebalo dostaviti direktno stanovnicima Kosova i s njima razgovarati o rešenju. Brisel i Vašington kažu da se granice ne mogu menjati, ali ako bi se Priština i Beograd dogovorili, oni bi se pomirili s takvom idejom“, ocenio je Busek.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!