Bunker fest otkriva umetnost sa margine

"Sveprisutnu apatiju nije mogla pokrenuti ni cenzura kojom se ućutkuju i poslednji glasovi slobodnog, građanskog promišljanja"

10. okt 2014

Bunker fest, festival književnosti, umetnosti i autora koji odstupaju od uobičajenog, održaće se sutra, u subotu, 11. oktobra, u klubu Fabrika Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Kako u najavi piše, Festival otkriva, okuplja i predstavlja javnosti nove žanrove, discipline i grupe autora koji nastaju iz „manjinske umetničke prakse“.

Urednik Festivala Jovan Gvero u najavi je napisao da je „ovogodišnji Bunker fest realizovan u uslovima u kojim se svetla budućnost isčekuje u nepodnošljivoj sadašnjosti“.

„Sveprisutnu apatiju nije mogla pokrenuti ni cenzura kojom se ućutkuju i poslednji glasovi slobodnog, građanskog promišljanja. Bunt je postao svojevrsna karikatura. Manjina je samo ukras kojom vladar realizuje uvećanje orkestrirane podrške. Zato je naš glas, čak i kao statistička greška, egzotično seme sačuvano za dobitak po osnovu gubitka“, napisao je Gvero.

Publici će biti predstavljena strip izdanja Filimon, dokumentarni film o Pjeru Paolu Pazoliniju i njegova knjiga „Svi smo u opasnosti“.

Biće predstavljena i „Nevidljiva knjiga“ anonimnog autora, koja predstavlja fenomen „antiknjige“ čiji je sadržaj vidljiv samo pod određenim svetlom.

Biće predstavljena i knjiga „Fesme“ Zorana Gašija i otvorena izložba akademskog slikara iz Kragujevca Vasilija Grujića, koji će izložiti velike formate pod nazivom „Novi enformel“, a najavljena je i „berza vinila i stripa“.

Festival organizuju Studentski kulturni centar Novi Sad i Kreativna radionica „Bunker“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga