Bunjevci: Ne postoji spor između Srbije i Hrvatske o Bunjevcima i Hrvatima

“Ne odustajemo od zahteva"

08. feb 2018

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić izjavila je danas da ne postoji nikakav identitetski spor na međudržavnom nivou između Srbije i Hrvatske, kada su u pitanju Bunjevci i Hrvati, i odbacila navode iz otvorenog pisma predsednika Hrvatskog nacionalnog veća Slavena Bačića predsednicima Skupštine i Vlade Vojvodine, Ištvanu Pastoru i Igoru Miroviću.

“Izjašnjavanje o svojoj nacionalnoj pripadnosti u Srbiji je slobodno. Mi priznajemo svakome ko se izjasnio da je Hrvat, da je pripadnik hrvatske manjine u Srbiji. Poznato je da smo ispred Bunjevačkog nacionalnog saveta javno pozvali Hrvatsko nacionalno veće na saradnju. Na žalost, to je sa podsmehom odbijeno”, navela je Suzana Kujundžić Ostojić u reakciji na otvoreno pismo Slavena Bačića.

Suzana Kujundžić Ostojić je dodala da Bunjevački nacionalni savet podržava razgovore koje vode predsednici Srbije i Hrvatske i izrazila nadu da će ti razgovori doprineti rešavanju problema i da će poboljšati pološaj srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

“Ne odustajemo od zahteva da se sramna Naredba iz 1945. godine okarakteriše kao akt nasilne asimilacije i da se kao takav smatra ništavnim. Da je to neophodno dokazuju upravo stavovi koje iznosi Slaven Bačić, i ne samo on. Jednom za svagda treba staviti stvari na svoje mesto i otvarati puteve saradnje”, poručila je Suzana Kujundžić Ostojić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga