- Autonomija - https://www.autonomija.info -

„Bulevar fantoma iz Savamale“

Na poziv čelnika Grada sugrađanima da daju ime novom bulevaru koji spaja Tošin Bunar i most na Adi, Beograđani su se odazvali velikim brojem komentara i predloga na društvenim mrežama, od kojih je većina bila satirična kritika akutelne gradske vlasti i afera koje prate čelnike grada, dok su predstavnici opozicije iskoristili ovu priliku da se ujedine oko makar jednog zajedničkog cilja.

Zato je inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ prikupila predloge koji su izazvali najviše reakcija, a svakako najviše glasova odneo je naziv „Bulevar fantoma iz Savamale“. Ovaj predlog po broju glasova prate i „Bulevar neznanog fantoma“, zatim „Bulevar plagiranih doktorata“, a među bolje pozicioniranima je i „Bulevar večne novogodišnje rasvete“. Neki su „podržali“ ovu inicijativu gradskih vlasti, uz komentar na društvenim mrežama da „možemo makar ime ulice da izaberemo kad nas već ne pitaju o „Beogradu na vodi“, rušenju mosta ili kvarta“ dok su drugi insistirali na imenima kao što su „Bulevar svih afera Siniše Malog“, „Sendvičarskih brigada“, „Bulevar žrtava SNS torture“, „Bulevar 90.000 bugarskih turista“ ili jednostavno „BulevAV“.

Bilo je tu i onih malo ozbiljnijih koji su predložili da se bulevar nazove imenom nastradalih pilota vojnog helikotera koji se srušio kada je prevozio bolesnu bebu.

Ipak, zadatak da „kumuju“ novom gradskom bulevaru ozbiljno su shvatili političari iz opozicionih stranaka, verovatno zao što je ovo retka prilika da učestvuju u donošenju „važnih“ odluka za funkcionisanje grada, pa su se podelili u dva tabora, iza dva naziva. Jedan je predlog koji je podržala srpska radikalna stranka, da se nova saobraćajnica nazove „Bulevar heroja sa Košara“, a drugi je inicijativa koju su prihvatile sve demokratske opcije, a to je da se bulevar imenuje po pokojnom gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću, koji je i idejni tvorac mosta na Adi. Ovaj predlog podneli su članovi DS-a i SDS-a Balša Božović i Aleksandar Ivanović, a vrlo brzo dobili su i potpise Dragana Šutanovca, Saše Jankovića, Borisa Tadića, Vuka Jeremića i, još jednog bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, ali i podršku najvećeg dela javnosti.

Kada će biti doneta konačna odluka o imenu ove važne gradske saobraćajnice, koja bi mogla da postane i polazna tačka za okupljanje opozicije, još uvek nije precizirano. Iako je gradski menadžer Goran Vesić, prilikom obilaska radova na izgradnji ovog bulevara, najavio da će o imenu odlučivati odbornici grada na sednici krajem juna, na dnevnom redu današnje sednice Skupštine ove tačke nema.

(A. Popović, Danas)

Podelite ovu stranicu!