Bugarski: Za dve godine obezbedili smo navodnjavanje za više hektara nego što bi investitor iz UAE za 40 godina

Želimo više slobode u poljoprivredi

29. avg 2014

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski izjavio je danas da je Vojvodina za dve godine obezbedila navodnjavanje za više hektara nego što bi investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) obezbedio za 40 godina

Bugarski je naveo da je u 2013. godini pokrajina finansijski podržala navodnjavanje na 6.500 hektara, a u ovoj godini to je do sada učinjeno na 5.718 hektara.

„Duboko verujem da ćemo do kraja godine zaokružiti da se navodnjava 15.000 hektara, što je više od površine koju obećava investitor iz UAE. Ceo ugovor sa njim je na 10.400 hektara, od čega su neke parcele već pod sistemima za navodnjavanje“, rekao je Bugarski.

On je danas potpisao ugovore sa 62 korisnika podsticajnih sredstava za nabavku opreme za navodnjavanje.

Uključujući i ove ugovore vredne 44,2 miliona dinara, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu do sada je obezbedio finansijsku podršku za navodnjavanje za 288 korisnika, vrednost veće od 211 miliona dinara.

Bugarski je rekao da pokrajina sredstva iz zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta udružuje sa lokalnim samoupravama i dodao da je je konkretan rezultat rekonstrukcija oko 4.000 kilometara kanala za odvodnjavanje, što je oko 20 odsto kanalske mreže.

„U razgovoru sa ministarkom za poljoprivredu tražili smo da u izmenama zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu dobijemo više slobode, da možemo brže da investiramo sredstva u poljoprivredi, kao što smo tražili da se obezbede isti uslovi za sve koji žele da zakupe državno poljoprivredno zemljište, kako bi se sredstva iz zakupa koristila, pre svega, za razvoj našeg sela“, kazao je Bugarski.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga