Bugarski: Vojvodina za otvoren dijalog

I dalje je otvorena tema Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine

18. dec 2014

Potpredsednik Vlade Vojvodine Branislav Bugarski izjavio je danas da Pokrajinska vlada želi otvoren dijalog sa nacionalnim nivoom vlasti i da bude konstruktivan partner u procesu evropskih integracija.

„Mi smo uradili istraživanje opredeljenja građana Vojvodine prema EU i ono je pokazalo da bi 54 odsto stanovništva glasalo za članstvo u EU, dok bi 28 bi glasalo protiv. Ono što je problem da je većina među tih 28 odsto protiv mladi ljudi od 18 godina“, rekao je Bugarski na skupu u organizaciji magazina Ekonomist.

Kada je reč o odnosima sa Republikom, rekao je Bugarski, ima prostora za poboljšanje.

„Bili smo svedoci prebrojavanja poslanika, tabloidnih plotuna u pravcu Novog Sada, ali sve se svodi na kod „ili umeš ili ne umeš“… Mi želimo konstruktivan odnos i otvoren dijalog“, rekao je Bugarski i istakao da je i dalje otvorena tema Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine.

Za nas je važno da održimo dobar život sa komšijama, jer je Vojvodina zajednica sa 26 nacionalnih zajednica i želimo da sačuvamo taj pozitivan odnos, rekao je Bugarski.

U 2015. godini dve najveće stavke budžeta, iako je smanjen, su infrastruktura, poljoprivreda i vodoprivreda, rekao je Bugarski.

Bugarski je ocenio da je posebno važan projekat tunela kroz Frušku goru, napominjući da su već u ovogodišnjem budžetu za idejni projekat i da sada treba razmotriti da li će se finansirati kroz kreditni aranžman ili javno-privatno partnerstvo.

Prema njegovim rečima, 45 odsto svih investicija u Srbiju su na teritoriji Vojvodine.

„Moraćemo malo da sačekamo da budemo pozvani u timove za pregovore Srbije sa EU, pošto nas nisu zvali kada se govorilo o poljoprivredi, i nadamo se da ćemo u 2015. godini biti stariji i mudriji i promeniti pristup u tom smislu“, naglasio je Bugarski.

Pokrajinska vlada je spremna da izveze svoj model u druge delove Srbije i da zajedno radimo na realizaciji moderne i uspešne, evropske Srbije, rekao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, Vlada Vojvodine ima svoj mandat do maja 2016. godine i nema nijedan razlog da ima očekivanja koja bi bila suprotna sa tim.

(Fonet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga