- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bugarski: Vojvodina u korak sa evropskim regionima

Vojvodina je u proteklim godinama pokazala jasnu politiku prema gradovima i opštinama kroz investicije u infrastrukturu, obučavanje ljudi, finansijsku podršku poljoprivredi i privredi, modernizaciju javne administracije, i tako osigurala i dalje prvo mesto kao najrazvijeniji region u Srbiji, izjavio je danas pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

On je na panelu „Lokalne vlasti i MSP“  u okviru Evropskog kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Krakovu, poručio da je Pokrajinskoj vladi važna komunikacija lokalnih vlasti i malih i srednjih preduzeća, te da su zbog toga u svim gradovima i opštinama finansirane kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

„Time istrajno ispunjavamo dva osnovna cilja: da javna uprava bude stvarni servis građana i da stalno radimo na stvaranju preduslova za kvalitetniji život građana“, naveo je Bugarski.

On je, kao odličan primer dobre komunikacije unutar jedne lokalne samouprave sa predstavnicima privrede, istakao Pančevo i pristup pisanju lokalne strategije razvoja za period 2014-2020. godine u tom gradu. Kako je rekao, u ostvarivanju efikasne komunikacije u tom poslu, korišćeni su reklamiranje i bilbord kampanja sa porukom „Budi deo plana“.

Pokrajinski sekretar je ocenio i da se programi za podršku malim i srednjim preduzećima često izvrću ruglu i koriste za diskreditaciju političkih protivnika.

„Umesto toga, potrebno je pomoći privrednicima sa svih nivoa vlasti, jer ta pomoć je najpotrebnija kada su privrednici na početku i najranjiviji, sa velikim rizikom da uložena sredstva neće biti vraćena“, poručio je Bugarski.

On je dodao i da se mora agresivno ulagati u mikro, mala i srednja preduzeća jer su ona danas glavni oslonac i pokretač evropske ekonomije.

Na Kongresu, koji organizuje Komitet regiona Evropske unije sa poljskim Institutom za istočne studije od 4. do 5. maja, učesnici imaju priliku da podele svoja iskustva i upoznaju se sa različitim pristupima temama iz oblasti finansija, ekonomije, inovacija, društva i životne sredine. Na dvodnevnom skupu raspravlja se o različitim pristupima društveno ekonomskom razvoju i najnovijim evropskim direktivama vezanim za ove oblasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!