Bugarski: Vojvodina spremna da preuzme odgovornost

U okviru procesa pridruživanja važno da Vojvodina sedi na istoj strani zajedno sa kolegama iz drugih institucija

10. dec 2015

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je danas da je u okviru procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji važno da Vojvodina sedi na istoj strani zajedno sa kolegama iz drugih institucija sa teritorije Srbije za istim stolom i bude spremna da preuzme odgovornost s jedne strane, ali isto tako i da zaštiti ono što su ključni interesi Vojvodine.

Bugarski je na okruglom stolu Centra za regionalizam na temu “Pregovaračka poglavlja iz ugla APV – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata” izjavio da će ispunjavanje svih standarda o kojima se pregovara u okviru procesa pridruživanja  doprineti da se generalno poboljšaju životni uslovi građana, poboljšaju kvalitet hrane, podigne nivo zaštite životne sredine, omogući bolje vodosnabdevanje u Vojvodini, ali i u celoj Srbiji, kao i da se zaštite prirodni rezervati, lepote i bogatstva Vojvodine.

On je dodao i da je dolazak evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana u Srbiju i otvaranje prvih poglavlja o pregovorima Srbije i EU prvi korak za razgovore o prvim temama.

„I dobro je da smo napravili iskorak ka tim razgovorima.Mnogo je važnije kako će se razgovarati, šta su uslovi, a za nas mislim da su ključna Poglavlja 23. i 24. jer su to pitanja kojima se moramo mnogo više posvetiti. To su pitanja pravosuđa, države gde vlada pravo, a ne jedan čovek, pitanja prava pojedinaca, gde su nezavisne institucije zaista nezavisne, a mediji rade posao zbog kog i postoje“, kazao je Bugarski.

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović ocenio je da Vojvodina jeste uključena u radnu grupu za Poglavlje 27, te da je to odličan primer da Vojvodina zbog svojih specifičnosti mora biti uključena u sva Poglavlja, kao i da se to jasno videlo na bilateralnom skriningu u Briselu.

„Vojvodini mora da se pristupa regionalno kako bi se ozbiljno rešavali ekološki problemi“, rekao je Puzović.

On je upozorio da se generalnim pristupom u pregovorima mogu prouzrokovati ozbiljni problemi u praksi u kasnijem periodu.

Članica Odbora za zaštitu životne sredine u Skupštini Republike Srbije Nada Lazić upozorila je na ozbiljnost situacije u okviru ove oblasti kako u Vojvodini, tako i u celoj Srbiji i kao primer navela da se ni u 2016. godini ne mogu očekivati ozbiljne promene, s obzirom da u budžetu za narednu godinu ponovo neće biti predviđenih sredstava za Fond za zaštitu životne sredine, a koji je kao izvor ozbiljnijih finansija nužan za ključno rešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine.

Na završnom okruglom stolu na temu Poglavlja 27 i 28 učestvovali su i eksperti iz pomenutih oblasti, predstavnici naučnih, strukovnih, nevladinih i drugih institucija i organizacija, pokrajinske administracije, kao i predstavnici medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga