Bugarski: Vojvodina privukla više od 130 miliona evra od projekata

Najviše projekata do sada realizovano u oblasti prekogranične saradnje

30. maja 2014

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski izjavio je danas da je pokrajina do sada učestovala u više od 350 projekata vrednih više od 130 miliona evra.

Bugarski je na konferenciji za novinare nakon sednice Upravnog odbora Fonda Evropski poslovi Vojvodine rekao da je najviše projekata do sada realizovano u oblasti prekogranične saradnje.

Prema njegovim rečima, uspešnost privlačenja sredstava zavisi pre svega od ljudskog faktora i od kapaciteta koji postoje u institucijama.

On je kritikovao pojedine lokalne samouprave koje nakon smene vlasti smenjuju i osobe koje su do tada vodile računa o sprovođenju projekata, čime dovode u pitanje i realizaciju projekata.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Upravnog odbora Fonda Evropski poslovi Vojvodine, rekao je da bi trebalo da bude svejedno ko radi na privlačenju evropskog novca u institucije sistema, a ne da se to koristi u dnevno-političke svrhe.

„Interes čitave države je da jačamo institucije i kapacitete, a to ne možete raditi tako što se likuje i ruši ono što je napravljeno pre pet-šest godina. Bilo bi krajnje problematično ako bi neka druga parlamentarna većina došla sa bagerom i buldožerom i počela da ruši sve što je do sada sagrađeno“, kazao je Pastor.

On je najavio mogućnost da u oktobru mesecu počne da radi i Akademija Evropski poslovi Vojvodine, koja bi se bavila edukacijom za potrebe pisanja projekata i privlačenja novca iz fondova Evropske unije.

Direktor Fonda Evropski poslovi Siniša Lazić rekao je da Vojvodina do sada ima najviše projekata sa Mađarskom, a sada se otvara mogućnost i za jaču saradnju sa Hrvatskom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga