Bugarski: Vojvodina mora imati predstavnike u pregovaračkom timu

Vojvodina svu svoju lepotu može da razvija upravo u EU, jer je ona naše prirodno okruženje

30. juna 2013

Vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski izjavio je da je „sasvim realno“ da predstavnici te pokrajine budu uključeni u pregovaračke timove Srbije u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji (EU).

Bugarski je za današnji novosadski Dnevnik rekao da je Vlada Vojvodine uputila zahtev da njeni predstavnici budu uključeni u pregovaračke timove u onim oblastima koje su od značaja za tu pokrajinu, kao što su poljoprivreda, ljudska i manjinska prava, mediji, vodoprovreda i šumarstvo, sloboda kretanja robe i usluga, radne snage, bezbednosti hrane i zaštite životne sredine.

On je dodao da je sistem tako ustrojen da sastav pregovaračkih timova zavisi od diskrecionog prava šefa pregovaračkog tima za poglavlja i izrazio nadu da ta činjenica „neće biti politički zloupotrebljena“.

Bugarski je rekao da je Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije ponudila pokrajini da izrazi interes u kojim bi timovima želela da ima predstavnike.

„Nova faza evropskih integracija znači mnogo za Srbiju, ali i za Vojvodinu. Vojvodina svu svoju lepotu može da razvija upravo u EU, jer je ona prirodno okruženje Vojvodine, prirodno se razumemo i kompatibilni smo sa njom, i po sistemu vrednosti i po kulturnom bekgraundu. Mi se lako snalazimo u tako uređenom sistemu gde se znaju i poštuju pravila“, kazao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, jedan od dokaza da Vojvodina razume pravila EU jeste i činjenica da je Vojvodina apsorbovala 90 posto ukupnih sredstava namenjenih Srbiji za programe prekogranične saradnje.

„Pregovori će biti bitni za Vojvodinu, jer će i neka pitanja vezana za njenu autonomiju takođe morati biti definitvno rešena“, rekao je Bugarski.

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga