Bugarski: Vojvodina je interkulturalna jer živimo zajedno

Konferencija mladih svetskih lidera u Novom Sadu

20. feb 2015

Vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski izjavio je da je vojvođansko društvo interkulturalno i internetničko jer ljudi žive jedni sa drugima a ne jedni pored drugih.

“Naše društvo je interkulturalno, interetničko, a namerno ne govorim multikulturalno, jer bi to značilo da živimo jedni pored drugih, ali mi živimo jedni sa drugima, i zato insistiramo na interkulturalnom okruženju“, rekao je Bugarski na otvaranju konferencije nacionalnih evropskih lidera Međunarodne komore mladih (JCI).

Dodao je da je Novi Sad idealno mesto za održavanje tog skupa, kao i Vojvodina, jer je multietnička, i jer u njoj živi 26 nacionalnih zajednica i šest jezika je u službenoj upotrebi.

„Vojvodina je motor Srbije, jer čini 30 odsto bruto društvenog proizvoda, i 35 odsto izvoza Srbije. To je regija okružena Evropskom unijom, odnosno Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom, koje su članice EU”, kazao je Bugarski.

Kako je na otvaranju konferencije rekao predsednik JCI za Srbiju Dragan Radivojević, JCI je u Srbiji relativno mlada organizacija kojoj je potrebna podrška za projekte koje u poslednjih 12 godina uspešno realizuje i kojima se ponosi.

Predsednik Međunarodne komore mladih Ismail Hazneder ocenio je da je JCI Srbija počela da se razvija tokom proteklog perioda i svesrdno je pomagala ovu internacionalnu organizaciju.

Na Forumu u NovoM Sadu razmatraće se tema slobode govora u klasičnom i alternativnom novinarstvu, kroz tri različita sektora: privatni, javni i nevladin sektor.

U JCI Srbija aktivne su komore u šest gradova: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Zrenjaninu i Leskovcu.

Svi članovi JCI-a su volonteri i biraju da svoje slobodno vreme posvete kreiranju pozitivnih promena u društvu.

Ove godine JCI svečano proslavlja i stogodišnjicu rada, a broji oko 200.000 članova u 115 zemalja sveta, čiji je moto „Razvoj lidera sutrašnjice“.

Događaju u Novom Sadu prisustvuje više od 80 učesnika iz 40 evropskih zemalja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga