Bugarski: Vojvodina ima velika očekivanja od pregovora

Nije čudo što se 87 odsto prekograničnih projekata u Srbiji realizuje baš u Vojvodini

07. maja 2014

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da Vojvodina ima velika očekivanja od pregovora Srbije sa Evropskom unijom, te da će taj proces, prema njegovom mišljenju, doprineti budućoj decentralizaciji Srbije.

Bugarski je na konferenciji o procesu pridruživanja, koja je danas održana u Skupštini Vojvodine, rekao da Vojvodina očekuje da od samog početka bude uključena u pregovarački proces, da bude konstruktivan partner i doprinosi procesu.

On je kazao da je Vojvodina i do sada pokazala konstruktivnu i dominantnu ulogu, jer je ispunila potrebne preduslove.

„Usvojili smo program razvoja 2014-2020, imamo administraciju koja može da nosi taj posao i obezbedili smo finansijska sredstva za pretfinansiranje i sufinansiranje projekata iz EU. Nije čudo što se 87 odsto prekograničnih projekata u Srbiji realizuje baš u Vojvodini“, rekao je Bugarski.

On je najavio da će u narednom periodu Vojvodina, zajedno sa partnerima iz Rumunije, Mađarske i Hrvatske, imati više od 170 miliona evra na raspolaganju kroz projekte.

Dodao je da se najveći napredak u saradnji očekuje sa Hrvatskom, jer su u prethodnom periodu sredstva prikupljana kroz tu saradnju bila “na nivou od nekoliko miliona evra”.

“Sad očekujemo da ćemo imati preko 30 miliona evra i to će nam pomoći da rešimo pitanja koja se tiču života građana i sa jedne i sa druge strane granice, i oni treba da učestvuju u donošsenju tih odluka”, kazao je Bugarski.

Na skupu je govorio i programski rukovodilac pri delegaciji Evropske unije u Srbiji Konstantinos Soupilas, koji je naglasio da članstvo u EU Srbiji donosi mogućnost za veće delovanje na inostranom tržištu, unapređenje infrastrukture, konkurentnost i bolji standard života.

Međunarodna konferencija “Nova etapa u procesu evropskih integracija Srbije – poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata” održana je danas u Skupštini Vojvodine, u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga