Bugarski: Vojvodina idealna lokacija za danske investitore

Danski investitori su dobro došli u Vojvodinu

06. nov 2012

Vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski ocenio je da je Vojvodina idealna lokacija za investitore iz Danske, koji žele da plasiraju proizvode na tržistu jugoistočne Evrope, EU, Rusiji, Kazahstanu i Turskoj.

„Naš veliki potencijal je visokoobrazovana radna snaga, dobar odnos produktivnosti, cene rada i ukupnih troškova poslovanja, koje nas čine konkurentnim“, rekao je Bugarski u danskom gradu Vejle, gde učestvuje na dvodnevnom forumu „Most-Broen“.

Kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za informisanje, Bugarski je kazao da poseban signal za investitore predstavlja stabilnost i izvesnost, koja se ogleda i u najavi otvaranja pregovora za članstvo Srbije u EU sredinom sledeće godine, što će u narednoj deceniji obezbediti stabilne uslove poslovanja.

„Danski investitori su dobro došli u Vojvodinu i pokrajinska administacija će učiniti sve da im omogući što jednostavnije uslove za poslovanje“, rekao je Bugarski koji je danskim investitorima predstavio mogućnosti investiranja u proizvodnju i preradu hrane, agrosektor, metalsku i elektro industriju.

Kao uspešan primer investicija iz Danske navedena je kompanija „Karlsberg“, koja trenutno zauzima drugo mesto na srpskom tržistu piva.

„Kompanija je zadovoljna uslovima poslovanja i konstantno ulaže u zaštitu životne sredine i pružanje podrške lokalnim samoupravama“, rekao je potpredsednik grupacije „Karlsberg“ Aleksandar Radosavljević.

Kako se navodi, tokom jučerašnjeg dana Foruma, učesnicima se obratio danski ministar za Evropu Nikolaj Vamen, koji je naglasio da region Zapadnog Balkana može da očekuje podršku Danske u procesu evropskih integracija jugoistočne Evrope.

Vamen je naglasio značaj daljih reformi i napredak u dostizanju evropskih standarda u Vojvodini, koje se zasnivaju na konstantim inovacijama i izrazio spremnost njegovog ministarstva da pruži neophodnu pomoć danskim kompanijama koje žele da sarađuju sa
kompanijama iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

„Dosadašnje iskustvo je pozitivno i jasno je da su danske investicije bile jedne od najboljih koje su realizovane u čitavom regionu, poštujući visoke profesionalne standarde i stalno poboljšanje uslova rada i usavršavanja najvažnijeg resursa koje kompanija ima, a
to su kadrovi“, rekao je Vamen.

Projekat „Most“ zajednički su inicirali opština Vejle i ambasade Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije u Danskoj sa ciljem povezivanja zainteresovanih partnera iz navedenih zemalja.

Cilj projekta je da se međusobno približe privrednici iz navedenih zemalja i da se obim zajedničke saradnje u narednom periodu u značajnoj meri poveća.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga