Bugarski: Vlada Srbije ugrozila rad vojvođanskih institucija

Neravnopravan tretman republičkih i pokrajinskih javnih preduzeća

04. dec 2015

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski upozorio je danas da je Vlada Srbije Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ugrozila poslovanje pokrajinske administracije, koja je u 2012. godini smanjila broj zaposlenih, a od koje se sada očekuje otpuštanje novih 250 zaposlenih.

„Mi smo tada, pre svake pomisli u Vladi Srbije da se sprovede racionalizacija, smanjili broj zaposlenih za preko 300 ljudi. Međutim, sa preuzimanjem nadležnosti pokazalo se da nam hronično manjka zaposlenih i zbog toga smo tražili da nam se broj zaposlenih ne smanjuje“, objasnio je Bugarski za RTV.

On je dodao i da je pokrajinska administracija, od kada je na snagu stupila, kako je nazvao „navodna zabrana zapošljavanja“, dobila iz republike saglasnost za zapošljavanje dvadesetak ljudi.

„Moram da istaknem da govorimo o 78 institucija u okviru sistema pokrajine. Dakle, ne pričamo samo o administraciji koja sedi u Banovini, već i o, na primer, Mađar So-u, Srpskom narodnom pozorištu, Zavodu za kulturu Rusina, Mađara, Hrvata i tako dalje. Kao i o sva tri javna preduzeća, čiji je osnivač AP – Vojvodinašumama, Vodama Vojvodine i Zavodu za urbanizam Vojvodine“, objasnio je pokrajinski sekretar.

Branislav Bugarski je istakao da se od Pokrajinske vlade traži da otpusti još 250 ljudi. „I to smo saznali iz medija, jer odluku još uvek nismo dobili“, dodao je on.

Pokrajinski sekretar je ocenio da za pokrajinu važe različiti aršini u odnosu na republiku, iako bi, kako je naveo, priroda posla koja se u Vojvodini vrši trebalo da podrazumeva da Vojvodinašume i Vode Vojvodine imaju istri tretman kao i Srbijašume i Srbijavode.

„Međutim, Srbijavode i Srbijašume nisu tretirane ovim zakonom, dok Vode Vojvodine i Vojvodinašume jesu. Posledica toga je da je ugroženo poslovanje Vojvodinašuma, jer moraju da otpuste 140 zaposlenih, iako su u protekloj godini, za razliku od svih republičkih javnih preduzeća, ostvarili dobit od 77 miliona dinara“, naveo je Bugarski.

On je ocenio da je takvo ophođenje prema institucijama Vojvodine neprihvatljivo.

„Ako se uzme u obzir i Zakon o finansiranju lokalnih samouprava vidimo da se vraćamo staroj Miloševićevskoj politici centralizacije i koncentracije svega, i moći i para, u Beogradu“, kazao je Bugarski.

On je dodao i da „kratkovidost i površnost“ politike Vlade Srbije poprima, kako je kazao, epske razmere.

„I to nažalost ne u korist, nego na štetu njenih građana“, zaključio je pokrajinski sekretar.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga