Bugarski: Vlada Srbije kažnjava Vojvodinu

Ugroženi i lokalni projekti

01. okt 2015

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski upozorio je danas da je Vlada Srbije, zakidanjem sredstava Vojvodini, ugrozila i budžete vojvođanskih gradova i opština.

Bugarski je za RTV rekao da su 4,4 milijarde dinara, koje nedostaju kako bi se omogućilo izvršavanje Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za ovu godinu, ujedno i iznos za koji će biti oštećeni lokalni projekti.

On je dodao da je u programskim budžetima gradova i opština nivo kapitalnih ulaganja u proseku iznosio 21,8 odsto budžeta za ovu godinu, dok je u ostatku Srbije to svega 8,8 odsto. Bugarski je upitao i da li je namera da se svi svedu na republički prosek ili da niko ne treba da odskače.

„Razumljivo je zbog čega Vlada Srbije ignoriše Pokrajinsku vladu i zbog čega njeni predstavnici odbijaju da se sastanu i razgovaraju sa nama, ali je nerazumljivo zbog čega Vlada Srbije kažnjava građane i lokalne vlasti u svim vojvođanskim gradovima i opštinama. To je odlika političkog primitivizma“, naveo je pokrajinski sekretar.

Bugarski je dodao i da ne razume zbog čega Vlada Srbije kažnjava građane Zrenjanina, Sombora, Kikinde i drugih vojvođanskih lokalnih samouprava, gde je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS). On je ocenio da je žrtvovanje građana Vojvodine zbog političkih razlika dva nivoa vlasti neprihvatljivo.

Bugarski je kazao i da će zbog odnosa Republike prema Pokrajini biti dovedeni u pitanje važni lokalni projekti, koji su trebali da budu finansirani iz pokrajinskog budžeta.

„Ali to izgleda mora da bude tako, jer kada se proda NIS, a Elektrovojvodina i privatne firme i novci sele u Beograd, onda nema ni prihoda za pokrajinu i opštine“, istakao je pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga