Bugarski: Tri puta više kapitalnih ulaganja u vojvođanskim opštinama

Lokalne samouprave imaju sve više obaveza, građani potreba, dok se izvori finansiranja tih obaveza i potreba dovode stalno pod znak pitanja

28. mar 2016

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je danas da će u 2016. godini, u odnosu na BDP, u vojvođanskim opštinama biti tri puta više kapitalnih ulaganja nego na teritoriji Srbije.

Podaci koje je Bugarski izneo deo su analize Udruženja finansijskih analitičara, koje je danas predstavljeno na konferenciji “Izazovi javnih finansija lokalnih samouprava”, a on je dodao da će za ostvarenje tog cilja biti potrebno mnogo „razgovora, dijaloga i komunikacije između lokalnog i republičkog nivoa vlasti“.

“Još mnogo zajedničkog rada je potrebno, jer se često stiče utisak da se okviri i pravila donose bez da se zaista sagledaju pravi gorući problemi i izazovi u opštinama ne samo u Vojvodini, već i u celoj Srbiji“, kazao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, potrebna je jača komunikacija i saradnja između poreskih uprava, kao i da ceo sistem bude postavljen tako da svi nivoi što efikasnije upravljaju novcem.

„Lokalne samouprave imaju sve više obaveza, građani potreba, dok se izvori finansiranja tih obaveza i potreba dovode stalno pod znak pitanja, zbog čega je jačanje dijaloga i nalaženje novih rešenja nužnost“, objasnio je Bugarski.

Predstavnik Udruženja finansijskih analitičara Srbije Marko Ćulić je kazao da prema analizi lokalne samouprave sa teritorije Vojvodine u 2016. godini mogu očekuju povećanje kapitalnih investicija od strane lokalnih samouprava.

“Pozitivna ocena je da se u okviru budžetskog programa vidi tendencija povećanja izdvajanja za lokalni ekonomski razvoj, zatim dolazi do rasta kapitalnih ulaganja, a zaduženost lokalnih samouprava u Vojvodini nije zabrinjavajuća”, rekao je Ćulić.

Predstavnik Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov istakao je da je za lokalne samouprave ključna decentralizacija poreza na imovinu i naveo da su opštine u vojvodini pozitivan primer povećanja naplate tog poreza za četiri i po puta.

“Vojvodina se razlikuje od lokalnih samouprava u Srbiji po manjem trošenju na zarade, dok je pre nekoliko godina Srbija bila bolja u kapitalnim rashodima. Opštine u Vojvodini su sada to promenile, pa se u 2015. kapitalno povećalo za čak 30 odsto u odnosu na 2014”, rekao je Altiparmakov.

Konferenciju “Izazovi javnih finansija lokalnih samouprava” organizovao je Sekeretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Udruženje finansijskih analitičara Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga