Bugarski: Većina građana Vojvodine za EU

62 odsto građana Vojvodine bi se izjasnilo da bi glasalo za ulazak Srbije u Evropsku uniju na referendumu

18. feb 2016

Istraživanje javnog mnjenja Ipsos stratedžik marketinga o procesu evrointegracija Srbije pokazalo je da se 62 odsto građana Vojvodine izjasnilo da bi glasalo za ulazak Srbije u Evropsku uniju na referendumu, navodi se u saopštenju pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislava Bugarskog i dodaje da je istraživanje pokazalo da je politika Pokrajinske vlade u potpunosti u saglasnosti sa mišljenjem građana Vojvodine i njihovim očekivanjima od procesa evrointegracija.

„Napori koji smo uložili u izgradnju kapaciteta administracije predstavljaju primer dobre prakse, ako se uzme u obzir nivo saradnje sa predstavnicima nacionalnih zajednica, saradnje u prekograničnim projektima koje smo ostvarili, aktivnu politiku prema romskoj zajednici, koja predstavlja jednu od najprogresivnijih. To su sve ohrabrujući znaci da opredeljenost građana i želja da Srbija bude punopravna članica Evropske unije imaju svoje duboko utemeljenje i da moramo da uložimo napore na dodatnoj izgradnji kapaciteta, kako bi taj proces bio brži, i kako bi za građane bio razumljiviji i prihvatljiviji“, istakao je Bugarski.

On je naveo i da je, prema istraživanju, oko 25 odsto građana Vojvodine putovalo u neku od zemalja Evropske unije u prošloj godini i da se taj procenat u odnosu na 2014. godinu nije značajno promenio, ali da iskustvo koje građani dožive u EU ima uticaj na njihovo mišljene.

Napomenuo je i da „evropski osećaj“ raste sa stepenom obrazovanja stanovništva.

Prema njegovim rečima, logično je da se poljoprivrednici plaše konkurencije na otvorenom evropskom tržištu, ali smatra da moraju biti svesni da su benefiti koje donose evropske integracije kroz fondove i mnogo veće subvencije, kao i dostupnost sredstava, ono što može poboljšati njihovu proizvodnju.

„Modernizacija Srbije treba da se sprovede zarad nas samih, a ne samo zato što nam je cilj da budemo deo jedne veće evropske porodice, a informisanost građana o evrointegracijama mora da raste i Pokrajinska vlada radi na tome da što više približi građanima funkcionisanje evropskih institucija. Važno je da opredeljenost građana Vojvodine i poverenje ka Evropskoj uniji postoji i raste“, poručio je Bugarski.

Direktor za odnose s javnošću Ipsos stratedžik marketinga Marko Uljarević, kako se prenosi u saopštenju, ocenio je da prema istaživanju postoji bitan raskorak kako građani ocenjuju brzinu evropskih integracija i šta bi oni želeli.

„Dominantno je mišljenje da će se Srbija suočiti sa mnogo većim izazovima tokom procesa integracija nego što je to bio slučaj sa zemljama u okruženju, koje su postale deo evropske porodice. Takođe trenutna brzina pridruživanja Evropskoj uniji je manja od željene brzina građana. Primetno je i smanjenje optimizma u vezi perioda kada će Srbija postati članica Evropske unije. U odnosu na 2014. godinu kada je 46 odsto građana Vojvodine očekivalo da će se to desiti u periodu od 2020-2025, sada je to 33 odsto, a raste broj onih koji očekuju da će se to desiti nakon 2025. godine, sa 5 na 18 odsto“, naveo je on.

Kroz analizu je zaključeno da građani Srbije još uvek nisu dovoljno informisani o procesu evropskih integracija, a dve trećine građana smatra da su reforme koje je nužno sprovesti treba sprovesti, čak i da ne uđemo u EU, već da bi Srbija postala bolje društvo. A koliko je Evropa racionalan izbor pokazuje i to da su građani Srbije i Vojvodine odgovorili na pitanje da li bi za svoje dete želeli da živi u Evropi ili Rusiji, gotovo dve trećine građana Vojvodine kaže da je to neka od zemalja Zapadne Evrope.

Istraživanje je sprovedeno u 39 lokalnih samouprava u Vojvodini u decembru prošle godine.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga