- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bugarski traži člana iz Vojvodine u pregovaračkom timu

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da Vojvodina treba da bude više uključena u pregovaračke procese sa EU i da se neće odustati od ideje da u pregovaračkom timu postoji stalni član iz Vojvodine.

Bugarski je za Radio Novi Sad ocenio da je važno da se uvaže standardi primenjeni u Vojvodini, te da je želja da se oni primene za celu Srbiju, jer je reč o najvišim standardima čak i po merilima EU.

„Naš stav je da samo u osam poglavlja nemamo ključnu ulogu, kao što su na primer odbrana, Poglavlje 35, ali itekako smatramo da treba da budemo prisutni u svim temama koje se dotiču svakodnevnog života građana. To je preko 70, 80 odsto regulative koja se sprovodi kako na teritoriji Vojvodine, tako i na nivou lokalnih samouprava“, kazao je pokrajinski sekretar.

Prema njegovim rečima, Poglavlje 22 je jedno od ključnih poglavlja, jer će definisati kako će izgledati država 2030. godine, ali Pokrajinsku vladu interesuje i kako će se raditi u oblastima poljoprivrede, ekologije, ljudskim pravima, nacionalnim zajednicama, medijskim slobodama.

„Mi u tim oblastima želimo direktno da učestvujemo“, dodao je Bugarski.

On je naveo i da predstavništvo Vojvodine u Briselu direktno i indirektno deluje u pravcu boljitka i lobiranja u Briselu, a posebno sa partnerskim regijama.

„Misija Srbije ima oko 40 predstavnika, Hrvatska ih je imala 70  i siguran sam da će se u budućnosti ići ka tom podizanju kapaciteta. Verujem da i Beograd, zatim Niš, Kragujevac, kao i druge regije u Srbiji zaslužuju da imaju svoje predstavnike u Briselu“, istakao je pokrajinski sekretar.

Branislav Bugarski je kazao i da su rezultati Vojvodine vrlo vidljivi, jer je od svih realizovanih prekograničnih projekata čak 86 odsto realizovano na teritoriji Vojvodine.

On je najavio i da će do kraja godine u Kancelariji Vojvodine u Briselu biti troje predstavnika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!