Bugarski: Srbija što pre da ratifikuje Madridsku konvenciju

Madridska konvencija je ratifikovana u najvećem broju evropskih zemalja

04. feb 2015

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da očekuje da Srbija što pre ratifikuje Madridsku konvenciju koja će, prema njegovim rečima, unaprediti sve segmente prekogranične saradnje.

„Cilj nam je da učimo na osnovu najintenzivnijih primera prekogranične saradnje koja je trasirana i u Savetu Evrope, koja je deo politike Evropske unije, a koja se primenjuje na nemačko-francuskoj granici uz doprinos unapređenju života stanovnika regije“, rekao je Bugarski tokom drugog dana posete pokrajini Baden-Virtemberg i regiji Alzas.

Generalni sekretar Saveta Evrope Andreas Kifer istakao je da je namera SE bila da se Madridskom konvencijom pruži pravni okvir za podsticanje saradnje u oblasti regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja, zaštite životne sredine, poboljšanja rada javnih ustanova i preduzeća i omogućavanje brzog reagovanja prilikom prirodnih nepogoda ili nesreća.

On je istakao da Srbija još uvek nije ratifikovala Madridsku konvenciju, te da se to od nje očekuje i da se nada da će to biti uskoro.

„Za održivu prekograničnu saradnju od izuzetne važnosti je da se finansiraju aktivnosti koje su definisane kao prioritetne. Bolje rezultate imaju regioni koji su se fokusirali na jasne ciljeve, a tako se stvara veća vidljivost i upotrebljivost rezultata saradnje za stanovnike regije“, naglasio je Kifer.

Predstavnik Saveta Evrope Tim Lisneu naglasio je da je dokumentom iz Madrida u preambuli odlučeno da države unaprede prekograničnu saradnju i doprinesu privrednom i društvenom napretku pograničnih područja.

Reč je o formi prava, koja nema snagu direktne primene, ali predstavlja okvir za uspostavljanje i jačanje bilateralnih i trilateralnih oblika saradnje.

Linseu je dodao da su problemi teritorijalnog integriteta i problem sa susednim državama, uticali na limitirajuće delovanje Madridske konvencije, koja je u najvećem broju evropskih zemalja ratifikovana.

 (Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga