Bugarski: Situacija na Horgošu teška, a na granici sa Hrvatskom ima još mina

Pokrajinska vlada za smeštaj izbeglica ustupila objekat Principovac u opštini Šid

16. sep 2015

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da je situacija na Horgošu teška, a da je noćas između dva prelaza i na zelenoj površini između njih bilo više od dve hiljade izbeglica.

Bugarski, koji je noć proveo u Kanjiži, objasnio je da će se danas prvo rešavati problem sa toaletima i vodom za izbeglice i naveo da su noćas podeljeni i prekrivači.

„I pored uverevanja Mađarske da podizanje žice neće ništa promeniti, nažalost, i te kako jeste, jer je glavni putni pravac trenutno van funkcije i to je najveći problem koji dve vlade moraju rešiti u toku današnjeg dana“, kazao je Bugarski za agenciju Beta.

On je objasnio i da su mađarske vlasti noćas pozivale izbeglice da se registruju, ali da su odmah nakon toga izdavale rešenja o odbijanju zahteva za azil i zabrani ulaska u EU na deset godina, nakon čega su te izbeglice vraćene u Srbiju.

„Mislim da republička vlada mora oštro da reaguje u Briselu i da traži da se i Srbija uključi u rešavanje problema, ali na konstruktivan i proaktivan način“, dodao je pokrajinski sekretar.

On je kazao i da je juče na srpsko-makedonskoj granici registrovano oko 1.600 ulazaka, te da je to broj izbeglica koji se danas očekuje na Horgošu, ali i na granici sa Hrvatskom.

Bugarski je podsetio i da je Pokrajinska vlada ustupila Komeserijatu za izbeglice objekat Principovac kod Šida, koji ima kapacitet od oko 200 ležajeva.

„Međutim, taj kapacitet zavisi od organizacije, jer tamo ima prostora da se smesti i više ljudi“, kazao je Bugarski.

Pokrajinski sekretar je upozorio i da na granici sa Hrvatskom nisu do kraja razminirana područja koja su bila zahvaćena ratom iz devedesetih godina prošlog veka što može da predstavlja veliku opasnost za izbeglice.

„Za vreme poplava u Jameni (iz 2014. godine) imali smo situacije da je voda nosila nagazne mine, ali ne želim da spekulišem koliki je tačan rizik od njih. Sigurno je da postoje delovi koji i dalje nisu razminirani“, istakao je Bugarski.

On je rekao da će Pokrajinska vlada nastaviti da pomaže sve lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine i da se izbeglička situacija prati iz časa u čas.

Vojni kompleks u Somboru postaje prihvatni centar za izbeglice

Štab za vanredne situacije Grada Sombora doneo je odluku da se vojni kompleks „Venac“ osposobi za boravak izbeglica.

Na sastanku, kojem su sem čelnika grada i javnih institucija, prisustvovali i predstavnici Crvenog krsta, Vojske Srbije, policije i Komeserijata za izbeglice, rečeno je da su javna komunalna preduzeća i gradske ustanove već počele čišćenje tog objekta kako bi ga osposobile za prihvat ljudi.

Na sastanku je konstatovano i da su sve službe u stanju pripravnosti, te da to ne remeti njihove tekuće poslove i funkcionisanje grada, javila je danas Radiotelevizija Vojvodine.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga