Bugarski: Saradnja Vojvodine i Švedske

Predstavljeno uputstvo za izradu Vojvođanskog standarda

21. avg 2013

Opštine i gradovi iz Švedske zainteresovani su za saradnju sa lokalnim samoupravama iz Vojvodine, a sredstva su posebno dostupna u domenu izrada studija izvodljivosti i projekata za pripremu i realizaciju infrastrukturnih objekata.

U pitanju je realizacija zajedničkih međuopštinskih projekata koji bi bili finansirani sredstvima Švedske razvojne pomoći (SIDA), saopšteno je danas nakon sastanka pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislava Bugarskog sa direktorom Švedskog udruženja lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR) Andersom Knapeom u Štokholmu.

Bugarski je tom prilikom izjavio da je cilj saradnje sa Švedskom da se unapređenjem usluga lokalnih samouprava podrži ubrzani ekonomski razvoj opština i gradova, te da se reformiše javni sektor koji je postao “balast” daljem razvoju Srbije.

“Potrebno je da se privredi i građanima omogući da lakše završe poslove optimalizacijom broja službi i kancelarija, skraćivanjem vremena za pristup uslugama, pojednostavljivanjem administracije, kao i jačanjem ljudskih i tehnoloških kapaciteta”, rekao je Bugarski.

Bugarski je predstavio i uputstvo za izradu „Vojvođanskog standarda“, koji predviđa da lokalne samouprave definišu smernice i podršku u unapređenju usluga koje pružaju građanima, ali i podizanje kapaciteta za korišćenje sredstava iz fondova EU.

“Želimo da imamo usvojene strategije lokalnog ekonomskog razvoja 2014-2020. godine po ugledu na visoke standarde u skandinavskim zemljama u kojima postoji koncept zasnovan na odgovornosti, stručnosti i radu u opštem interesu”, rekao je Bugarski.

Direktor SALAR-a Anders Knape rekao je da opštine, gradovi i regionalna administracija u Švedskoj imaju visok stepen autonomije, koji predviđa direktno finansiranje.

On je naveo da je finansiranje organizovano tako da poresko opterećenje zarada iznosi oko 30 odsto, od čega se na lokalnom nivou koristi 20 odsto, a 10 odsto odlazi na finansiranje regionalnih vlasti.

“U Švedskoj postoje visoka očekivanja od lokalnih samouprava, a SALAR ima obavezu da koordinira politike i odnose između centarlnih, lokalnih i regionalnih vlasti, sa namerom da se stalno radi na usavršavanju usluga za građane”, rekao je Knape.

SALAR je prisutan u Srbiji i Vojvodini u okviru implementacije projekta “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“, koji je finansiran sredstvima švedske razvojne pomoći u vrednosti od 2,3 miliona evra.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga