Bugarski: Republika želi da štedi preko grbače opština i pokrajine

Mehanizam uticaja na kreiranje politike u Srbiji se sveo na odlučivanje jednog čoveka – predsednika vlade Aleksandra Vučića

24. nov 2015

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski optužio je danas republičke vlasti da žele “preko grbače” opština, gradova i pokrajine da uštedi.

“Republika je rešila da uštedi preko grbače lokalnih samouprava i autonomne pokrajine, čime je pokazala da ne postoji jasan koncept u reformama javnog sektora”, rekao je Bugarski na savetovanju u Skupštini Vojvodine na temu „Nove poslovne obaveze u javnom sektoru“, gde je bilo reči o zakonskim novinama koje se očekuju u javnom sektoru.

On je dodao da “nije na Beogradu” da definiše broj zaposlenih, već tu odgovornost treba da preuzmu na sebe političari na lokalu, tako što će organizovati javnu administraciju na najbolji mogući način.

Naveo je da se prema postavljenim kriterijumima, očekuje da će biti oko 30.000 zaposlenih na teritoriji Vojvodine u javnom sektoru, uključujući i javna komunalna preduzeća, i ocenio da to nije preveliki broj.

“Vi sada imate situaciju gde Republika kroji odelo, gde je jednu nogavicu napravila kraćom. Skratila je kroj za lokal i za pokrajinu, gde je reforme predvidela za javni sektor sa javnim preduzećima, dok republička javna preduzeća svojim reformama nije obuhvatila. Tu nastaje velika razlika”, rekao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, u Beogradu i beogradskim opštinama broj zaposlenih daleko prevazilazi 30.000.

“Tu vidite da ne postoji koncept niti jasno opredeljenje da nešto uradite, već se samo pokušava da se uštedi preko grbače lokalnih samouprava i autonomne pokrajine, dok im istovremeno namećete nove obaveze kao izgovor za sopstvenu lošu politiku“, kazao je Bugarski.

Ocenio je da se mehanizam uticaja na kreiranje politike u Srbiji sveo na odlučivanje jednog čoveka – predsednika vlade Aleksandra Vučića.

Govoreći o platama u javnoj upravi, Bugarski je ocenio da država mora da se bori da u javnoj upravi rade najkvalitetniji ljudi, koje mora adekvatno da plati i da počne da vrednuje radnike u odnosu na neradnike.

“Morate pročistiti redove od neradnika, ali tu nastaje problem, jer kada pokušate, vi u praksi gubite radne sporove i to država mora da razjasni. Važno je razdvojiti rad od nerada, ali država mora profesionalce da vrednuje adekvatno, gde policija, medicinski i prosvetni radnici moraju biti dobro plaćeni za svoj posao, kako bi imali sigurnost i motivaciju. Isto tako javna administracija mora da ima najbolje profesionalce, ne treba advokatske kancelarije da pišu zakone“, kazao je Bugarski.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga