Bugarski: Promene ustava prilika za uređenje autonomije Vojvodine

Ono što je uspelo da se izgradi u Vojvodini treba koristiti i implementirati na teritoriji cele Srbije,

20. sep 2013

Vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da će Srbija u procesu evropskih integracija morati u određenoj meri da menja i Ustav i ocenio da će to biti prilika da se autonomija Vojvodine uredi na moderniji način.

Bugarski je novinarima rekao da je to bila poruka i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina na panelu o Vojvodini, koji je ove sedmice održan u Briselu, ali je ona u Srbiji bila „istrgnuta iz konteksta“ i „politički nezrelo“ interpretirana.

On je rekao da se, kao i Kacin, zalaže za poštovanje Ustava i zakona, kada je Vojvodina u pitanju, ali je dodao da se Ustav i zakoni ne poštuju baš kada je reč o pokrajini.

„Potpuno je politički nezrelo da ljudi koji upravljaju ovom zemljom i tvrde da se zalažu za pristupanje EU dovode u pitanje poštovanje sopstvenog Ustava i zakona. Oni se kroz svoje izjave zapravo zalažu za odlaganje primene Ustava i zakona do 2016. godine, kada će biti održani pokrajinski izbori“, kazao je Bugarski.

Dodao je da je vojvođanska delegacija na panelu u Evropskom parlamentu u Briselu predstavila pokrajinu sa svim njenim pozitivnim osobinama koje je krase, kao što su multietničnost, miran život jednih sa drugima a ne jednih pored drugih, izvanredan sistem obrazovanja.

„Najvažnija poruka Kacina bila je da ono što je uspelo da se izgradi u Vojvodini treba koristiti i implementirati na teritoriji cele Srbije, kako bi Srbija ubrzala svoj evropski put“, kazao je Bugarski.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga