Lider DS: Ne povlačim se s mesta premijera Vojvodine

Mediji preneli da je Branislav Bugarski kandidat za predsednika vojvođanske vlade

24. jul 2014

Predsednik pokrajinske vlade i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je danas da nije razmišljao o tome da se povuče sa mesta pokrajinskog premijera i da se to neće desiti.

„Ne razmišljam da se povučem sa mesta predsednika Pokrajinske vlade i to se neće desiti“, rekao je Pajtić Tanjugu povodom pisanja pojedinih medija da odlazi sa mesta pokrajinskog premijera.

On je pozvao medije da se „drže“ zvaničnih informacija, napominjujući da su se „u poslednje dve godine, sve nezvanične i kuloarske informacije koje su se odnosile na pokrajinsku vladu pokazale kao netačne“.

List Danas je preneo informaciju, potvrđenu iz više izvora, da Pajtić možda više ne bude premijer Vojvodine posle rekonstrukcije Pokrajinske vlade koja se očekuje na jesen, a o kojoj uveliko pregovaraju njegova DS, LSV i NDS.

Kao Pajtićev naslednik pominjao se i Branislav Bugarski.

„Za mene predstavlja veliku čast da se jedino moje ime pominje, ali je pokrajinski premijer Bojan Pajtić. Nikakvih razgovora o tome nije bilo ni u DS-u, ni sa koalicionim partnerima“, rekao je Bugarski za RTV.

Kako RTV saznaje u Demokratskoj stranci, ova informacija nije potekla od njih, već iz drugih stranaka koje učestvuju u razgovorima o rekonstrukciji Pokrajinske vlade.

Prema saznanjima Danasa, Pajtić je spreman da se povuče s premijerskog mesta koje bi prepustio LSV Nenada Čanka, ukoliko ligaši budu spremni da prihvate njegov predlog i preuzmu odgovornost.

Izvori ovog lista kažu da postoji i mogućnost da premijersku funkciju do narednih pokrajinskih izbora preuzme Branislav Bugarski, funkcioner DS, koji posle smene Gorana Ješića obavlja dužnost vojvođanskog sekretara za poljoprivredu.

Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS, koji predvodi demokrate u pregovorima sa LSV i NDS, odgovarajući na pitanje Danasa da li je tačno da Pajtić više neće biti premijer, odgovara da je to vrlo konkretno pitanje koje niko tokom pregovora nije postavio.

„Osnovni princip kojeg se DS drži u ovim pregovorima jeste da je Bojan Pajtić dobro vodio vladu Vojvodin““, navodi Vasin.

Upitan kako će se DS postaviti ukoliko tako nešto ipak bude traženo, on kaže da je to hipotetičko pitanje.

„Demokrate u Skupštini Vojvodine imaju 49 odbornika, što je daleko najveći broj. Smatramo da nam pripada mesto premijera i da premijer treba da bude Bojan Pajtić“, izričit je Vasin.

On kaže da je do sada u pregovorima postignut visok stepen saglasnosti.

„Prvo se razgovaralo o političkim pitanjima, poput ustavnog položaja Vojvodine, potrebi izmene Ustava, izbornom sistemu, zakonima o finansiranju i nadležnostima, institucijama koje treba da postoje u Vojvodini. Sada smo došli do dela koji se odnosi na rekonstrukciju Vlade, način rada, funkcionisanje sistema, broj sekretarijata, odluke koje zajednički treba donositi“, objašnjava Vasin.

On nije želeo da precizira oko čega već postoji saglasnost, rekavši da će to javnosti biti saopšteno „kada za to dođe vreme“.

U LSV je Danasu rečeno da su sada za njih najvažnija politička a ne kadrovska pitanja, i da će se o pojedincima razgovarati ako i kada bude postignuta saglasnost oko načina na koji će biti poboljšan život građana Vojvodine.

Savez vojvođanskih Mađara, stranka koja je pored LSV u koaliciji sa DS, ne učestvuje u pregovorima o rekonstrukciji Pokrajinske vlade.

U poslednje vreme između lidera LSV i SVM Nenada Čanka i Ištvana Pastora došlo je do više verbalnih sukoba, a izvori Danasa ocenjuju da je to posledica nezadovoljstva SVM time što je izostavljena iz koalicionih dogovora, dok je LSV navodno nervozna zbog dobrog položaja Pastora u republičkoj koaliciji sa SNS i Aleksandrom Vučićem.

Sagovornici ovog lista kažu da DS, LSV i NDS i bez SVM imaju tanku većinu i da zato ne uzimaju ozbiljno Pastorove stavove.

S druge strane, LSV je zainteresovana za mesto predsednika Skupštine Vojvodine, na kojem je sada Pastor.

Šandor Egereši, šef poslaničke grupe SVM u pokrajinskom parlamentu, za Danas kaže da ova partija nije upućena u tok pregovora DS, LSV i NDS i da nema zvanične informacije o tome.

Upitan da li je za SVM prihvatljivo da Pajtić više ne bude premijer, on kaže da ne zna da li će uopšte doći do toga i da će Predsedništvo te stranke odlučivati o svemu. On očekuje zvaničan poziv na razgovore od koalicionih partnera i najavljuje da će Predsedništvo SVM odlučivati o tome. Egereši ponavlja da je ideja lidera SVM o koncentracionoj vladi jedino realno rešenje.

(RTV, Danas, Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga