Bugarski: Potrebna je prekogranična saradnja a ne dizanje žica

Pastor: Važno je da se razumemo, uz duboko poštovanje svih istorijskih i kulturnih veza, bez obzira na razlike

07. sep 2015

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da pitanje prekogranične saradnje u Srbiji i Mađarskoj ali i u regionu, nikada nije bilo aktuelnije i prioritetnije nego što je to sada, u vreme izbegličke krize.

Bugarski je na otvaranju Sedmog omladinskog foruma u Skupštini Vojvodine rekao da je prekogranična saradnja neophodna radi zajedničkog rešavanja i analize problema, posebno po pitanju situacije sa migrantima.

„Ova saradnja danas, kojoj prisustvujemo na ovom forumu, izuzetno je važna radi rešavanja naših zajedničkih problema, jer je to način pristupanja problemu, a ne dizanje žica između nas“, poručio je Bugarski.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je pokrajina u proteklih 15 godina uložila mnogo truda u međuregionalnu saradnju

“Važno je da se razumemo, uz duboko poštovanje svih istorijskih i kulturnih veza, bez obzira na razlike. Jer mi se razumemo, bez obzira što pričamo različitim jezicima. Razumemo se, jer delimo iste probleme i mučimo iste nevolje“, rekao je Pastor.

Sedmi omladinski forum organizuju Asocijacija evropskih graničnih regiona (AEBR) i Centralnoevropska služba za prekogranične inicijative na Balkanu (CESCI).

Forum će trajati do petka, 11. septembra, a tokom ovog skupa biće organizovani diskusioni forumi, radionici, okrugli stolovi, sve pod nazivom „Mladi kao pokretačka snaga Evropske unije“.

U okviru foruma upriličeno je i otvaranje Kancelarije CESCI Balkan u Novom Sadu, čiji je cilj da unapredi kvalitet prekogranične saradnje.

Najavljeno je da će Branislav Bugarski sutra u Budimpešti učestvovati i na prvom zajedničkom sastanku radne grupe za IPA 2 prekograničnu saradnju između Srbije i Mađarske za period 2014-2020.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga