Bugarski: Optužnica protiv Bokana bi donela otrežnjenje

To bi donelo "otrežnjenje na političkoj sceni Novog Sada"

12. feb 2013

Sekretar za lokalnu samoupravu Vojvodine Branislav Bugarski izjavio je danas da bi podizanje optužnice protiv funkcionera Romske demokratske stranke (RDS) Tomislava Bokana, osumnjičenog za davanje mita na prošlim lokalnim izborima, donelo „otrežnjenje na političkoj sceni Novog Sada“.

„To bi pokazalo da sistem ipak funkcioniše, a sa druge strane da ima ljudi koji su spremni da politiku bukvalno tretiraju kao biznis i povuku nezakonite korake samo da bi ušli u vlast sa ambicijom da iz toga izvuku neku ekonomsku korist“, rekao je Bugarski agenciji Beta.

Bokan je saslušan u Osnovnom sudu u Novom Sadu zbog sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita u podstrekavanju u vezi sa glasanjem.

Portparolka tog suda Tijana Jakovljević rekla je da je tokom istražnog postupka saslušano još šest osoba koje se sumnjiče da su od Bokana primile novac kako bi glasale za RDS na lokalnim izborima u Novom Sadu.

Poslednja tri svedoka u ovom postupku biće saslušana 7. marta nakon čega će predmet biti dostavljen Osnovnom javnom tužištvu u Novom Sadu koje treba da donese odluku da li će podići optužnicu protiv Bokana i ostalih.

Odbornici RDS-a našli su se u novosadskoj vlasti kao ravnopravan partner s mnogo većim strankama i dobili nekoliko vodećih funkcija u Gradskom veću i upravi, kao i gradska preduzeća, pa je tako Bokan imenovana za v. d. direktora JP „Urbanizam“.

Za vreme kratkog vladanja koalicije Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije optuživali su RDS za kupovinu glasova i zbog toga podneli i krivične prijave. Sada su s tom strankom u koaliciji.

Bugarski smatra da bi, u slačaju da dođe do procesuiranja Bokana, to značilo da nova gradska vlast nema legitimitet. „Ako bi se dokazalo da je RDS došao do glasova na nelegalan način mislim da ne bi imali više utemeljenje za odbornike u Skupštini grada“, rekao je Bugarski i ocenio da bi bilo potpuno neprihvatljivo da RDS u tom slučaju ostane u Skupštini grada, pa i po cenu novih lokalnih izbora.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije agenciji Beta je rečeno da ih Osnovni sud nije konsultovao u ovom slučaju, niti je to bila praksa u sličnim situacijama.

U Ministarstvu je rečeno da jedino Gradska izborna komisija, ili ukrajnjoj instanci nadležni sud, mogu da ponište izbore zbog krivičnog dela za koje se Bokan tereti.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (SNS), koji je nakon izbora više puta optužio RDS da je na nezakonit način ostvario izborni rezultat, rekao je nedavno da je zadovoljan što sudski postupak postoji, ali je precizirao da RDS nije optuživao zbog korupcije već za povredu izbornih pravila i postupaka.

„Ja nemam nikakav problem da sarađujem s njima i nemam nikakav problem u smislu da to stopira borbu protiv korupcije. Ako neko apostrofira borbu protiv korupcije na gradskom nivou, onda sam to ja“, rekao je Vučević.

Advokat: Ne narušavati Bokanovu pretpostavku nevinosti

Advokat Milan Đukić, jedan od zastupnika funkcionera Romske demokratske stranke (RDS) Tomislava Bokana, apelovao je danas na sve da se uzdrže od komentara na istragu protiv njegovog klijenta i upozorio da se kroz komentarisanje istrage ugrožava pretpostavka nevinosti.

„Apelujemo na sve da se uzdrže od komentara koji ugrožavaju pretpostavku nevinosti i utiču na sudski postupak koji je u toku“, rekao je Đukić agenciji Beta.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga