Bugarski: Odluka da Brana Crnčević dobije ulicu na Paliću protivzakonita

"To nije u skladu ni sa normama u 21. veku, u jednom interkulturalnom društvu gde komšije žive jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih”

27. feb 2017

Predlog grada Subotice da Brana Crnčević dobije ulicu na Paliću nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, izjavio je bivši pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i pozvao nacionalne savete da, ukoliko ovakva odluka danas bude usvojena na Skupštini grada, uđu u proces njenog obaranja.

Bugarski je za portal Magločistač rekao da veruje da na Upravnom sudu ovakva odluka može da se obori, odnosno proglasi protivzakonitom, a da je ovo pitanje i za ombudsmana.

“Ukoliko se ovakva odluka prihvati, nacionalni saveti moraju da uđu u proces obaranja te odluke. To može da uradi i bilo koji građanin, a u konsulataciji sa pravnicima moguće je privremeno obustaviti primenjivanje donešene odluke”, kazao je Bugarski.

On je podsetio da je za ovakvu odluku neophodna i saglasnost Mađarskog i Hrvatskog nacionalnog saveta kako bi Pokrajinski sekretarijat dao pozitivno mišljenje.

“Kada tražite od nekoga mišljenje, pretpostavljamo da želite da zaštitite njihova prava i nacionalna osećanja, odnosno, da napravite balans u jednoj sredini, da ne može većina u bilo kom smislu da preglasava manjinu”, rekao je Bugarski.

“Ovo je neprihvatljivo tumačenje zakonske regulative jer se u ovom slučaju to radi na jedan destruktivan način”, kazao je Bugarski i dodao da mora da se otvori dijalog sa ’komšijama’ o tome da li je ovako nešto za njih prihvatljivo ili nije.

“Samim tim što ste zatražili mišljenje nacionalnih saveta, ispunili ste smisao zakona, a to što su vam oni rekli da su protiv takve odluke, a da vas to ne obavezuje da se pridržavate toga, to ne može – to nije u skladu sa normama u 21. veku, u jednom interkulturalnom društvu gde komšije žive jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih”, smatra Bugarski.

Prema saznanjima portala Magločistač, nacionalni saveti mađarske i hrvatske nacionalne manjine dali su negativno mišljenje na predlog ove odluke.

U Zakonu o lokalnoj samoupravi navedeno je da ukoliko predlozi o nazivima delova naseljenih mesta ne odgovaraju istorijskim ili stvarnim činjenicama, ako se njima povređuju opšti i državni interesi, nacionalna i verska osećanja ili vređa javni moral, ministarstvo nadležno za poslove lokalne samouprave odbiće davanje saglasnosti na takav predlog.

Odbornici Skupštine grada Subotice danas će odlučivati o predlogu da Ulica Vikend naselje bb na Paliću dobije naziv Ulica Branislava Brane Crnčevića.

U obrazloženju piše da je komisija tu odluku donela na sednici 21. oktobra 2016. i da su „u postupku davanja prethodne saglasnosti na naziv ulice pribavljena i mišljenja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Hrvatskog nacionalnog veća“.

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu je prethodno, 23. januara, dao saglasnost na predlog odluke.

Brana Crnčević je bio srpski književnik, aforističar, novinar, scenarista i političar. Preminuo je u aprilu 2011. godine u Beogradu.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga