- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bugarski: Novi Sad će biti zakinut za 2,2 milijarde dinara

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je danas da bi Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave trebalo povući i da bi nakon toga trebalo razgovarati o potpuno novom načinu organizacije države.

„Njime se smanjuju prihodi lokalnih samouprava od zarada zaposlenih plata – za 30 odsto. Najviše će biti pogođen Novi Sad, koji bi, ako se ovakav zakon usvoji, imao 2,25 milijardi dinara manje sredstava u budžetu, dok za Zrenjanin to znači umanjenje preko 600 miliona dinara. Potpuno je neverovatno da ne čujemo glasno negodovanje gradonačelnika. Pitam se kakva je to politika ako ćete građanima da uzmete 18 miliona evra koje možete da uložite u vrtiće, škole, domove zdravlja, javni prevoz i slično“, rekao je Bugarski.

On je dodao da bi Novi Sad tim sredstvima za svega tri godine mogao da izgradi prečistač otpadnih voda.

Bugarski je ocenio da su predložena rešenja najbolji pokazatelj politike centralizacije i koncentracije vlasti i novca u Beogradu.

On je rekao da je “skandalozno” da pokrajinski budžet ima svega 12 milijardi realnih sredstava ove godine i dodao da je neophodno raditi na decentralizaciji i dekoncentraciji sredstava.

„Pored Autonomne pokrajine Vojvodine i glavnog grada – Beograda, trebalo bi napraviti još dve regije, ukupno četiri administracije srednjeg nivoa vlasti. Država se u takvom sistemu bavi odbranom, carinom i pitanjima od nacionalnog značaja i formira ono što su nacionalni ciljevi takve politike“, naveo je Bugarski.

(RTV) 

Podelite ovu stranicu!