Bugarski: Nerazumna odluka Ministarstva poljoprivrede o aflatoksinu

“Potpuno je neverovatno i nerazumno zašto je opet vraćena ta granica”

17. jul 2014

Vršilac funkcije vojvođanskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski oštro je danas kritikovao odluku Ministarstva poljoprivrede prema kojoj se dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku povećava sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu i ocenio da je ta odluka “nerazumna”.

“Potpuno je neverovatno i nerazumno zašto je opet vraćena ta granica”, rekao je Bugarski na konferenciji za novinare i optužio Ministarstvo poljoprivrede da nema politiku.

“Ono što nije urađeno u proteklih godinu i po dana, ne vidim kako može biti urađeno za šest meseci. Nisu preduzete aktivne mere da se pomogne poljoprivrednicima da ispune ono što su traženi standardi, da budu konkurentniji i da pojačaju svoju ekonomsku snagu”, rekao je Bugarski.

On je zatražio od Ministarstva poljoprivrede da javno objavljuje gde su žarišta aflatoksina u Srbiji, da se na nedeljnom nivou javno objavljuju količine uvezenog mleka kao i nivo aflatoksina u njima, kako bi se zaštitili domaći poljoprivrednici, kroz uspostavljanje sistema stalnog nadzora i monitoringa.

Bugarski je naveo da su pokrajinske vlasti u stalnom kontaktu sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, kao i sa proizvođačima i sa mlekarama i dodao da je “struka” kazala da ne postoji rizik od aflatoksina iz roda 2013. godine i da su proizvođači uspeli da ispune evropske standarde.

Bugarski je rekao da u Vojvodini žarišta “skoro i da nema”, sem u južnom Banatu ali to ne ugrožava proizvodnju mleka.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede objavljen je Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama aflatoksina, prema kojem se dozvoljena količina povećava 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu. Dodaje se da izmena pravilnika stupa na snagu dan nakon objavljivanja odluke u Službenom glasniku, što znači da važi od 15. jula, kao i da će ova odluka važiti do 31. decembra 2014. godine. Pre 15 dana na snagu je stupila prethodna izmena istog pravilnika, prema kojoj se nivo dozvoljenog aflatoksina vraća sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je standard EU.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga