Bugarski: Nedopustivo da Vojvodina ima samo jednog predstavnika u pregovorima

Decentralizacija kao preduslov za unapređivanje regionalnog razvoja ne sme biti predmet političke trgovine

12. apr 2016

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas u Briselu da je “nedopustivo” da Vojvodina ima samo jednog predstavnika u timovima Srbije za pregovore sa EU i da republičke vlasti neprestano derogiraju vojvođansku autonomiju.

“Nedopustivo je to što se odredbama zakona kojima se uređuju pojedine oblasti, derogiraju odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, koji je jedan od najbitnijih akata u pogledu ostvarivanja autonomije Vojvodine, a tome smo svedočili prethodnih godina”, rekao je Bugarski, koji kao član delegacije Srbije učestvuje na trećem zasedanju Odbora za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Dodao je da sa žaljenjem mora da konstatuje da zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine i dalje nije donet.

Bugarski je upozorio da se na nivou lokalnih samouprava, od lokalnih izbora održanih 2012. godine do dana, odborničke većine stvaraju nasiljem i zastrašivanjem, pritiscima svake vrste na odbornike, nepoštovanjem demokratskih procedura i kršenjem propisa, sprečavanjem demokratski izabranih odbornika da prisustvuju sednicama skupštinskih radnih tela, kao i drugim nepravilnostima koje još uvek nisu ispitane.

Prema njegovim rečima, stanje prava nacionalnih manjina na teritoriji Vojvodine je na visokom nivou i postoji pravni okvir za zaštitu manjina i kulturnih prava.

Ocenio je da decentralizacija kao preduslov za unapređivanje regionalnog razvoja ne sme biti predmet političke trgovine, jer se radi o potrebi za efikasnom organizacijom vlasti.

“U pregovaračkim grupama predstavnika Vojvodine ima samo u radnoj grupi za poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, što smatramo da je nedopustivo malo, iako smo nebrojeno puta iskazali zainteresovanost za aktivno učešće u 29 od ukupno 35 radnih grupa”, naveo je Bugarski.

Dodao je da vojvođanske vlasti veruju u dobrosusedske odnose i u dijalog i saradnju sa komšijama iz Rumunije, Mađarske i Hrvatske.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga