- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bugarski: Ne izdavati najbolju zemlju u zakup firmi iz UAE

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski izjavio je danas da Pokrajinska vlada podržava zahteve poljoprivrednika iz opština Kula i Bačka Palanka da se državno zemljište ne izda u zakup investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Bugarski je nakon sastanka sa poljoprivrednicima u Pokrajinskoj vladi rekao da je za Vojvodinu potpuno neprihvatljivo da se zemlja prve klase, odnosno najskuplja i najvrednija zemlja, koja ni u jednoj opštini nije licitirana ispod 450 ili 500 evra po hektaru, sada investitorima iz UAE daje po ceni od 250 evra po hektaru, na 60 godina.

„Takvim ugovorom stavlja se van snage ustavno-pravni poredak Srbije. Ako će ovo biti način, pitamo se da li je ovo samo prvi korak i da li će tako biti prodato ne samo pet ili 10 hiljada, nego i 100.000 hektara, što će dramatično ugroziti interese građana Vojvodine, odnosno poljoprivrednika koji od te zemlje žive“, naveo je Bugarski.

Predstavnici zemljoradnika iz opštine Kula optužili su u više navrata Vladu Srbije da ugovorima o prodaji zemljišta sa firmom iz UAE krši Zakon o poljoprivrednom zemljištu, na štetu poljoprivrednika iz te opštine.

Predstavnici Udruženja malih akcionara AD Bačka iz mesta Sivac kod Kule, kao i članovi Udruženja zemljoradnika iz opštine Kula najavili su da neće odustati od zaštite svojih prava i dodali da će „ako treba“ tužiti Srbiju i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Oni su upozorili kupce da treba da znaju da je to zadružna zemlja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!