Bugarski: MSP ne dozvoljava predstavljanje Vojvodine u Briselu

...pod izgovorom da to ugrožava bezbednost Misije Srbije

01. okt 2014

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije dozvolilo da se Vojvodina predstavi u Briselu u zgradi Misije Srbije.

“Nažalost, predstavljanje Vojvodine neće biti održano u okviru predstavništva Srbije u Briselu. Ove godine nismo dobili dozvolu Ministarstva spoljnih poslova da organizujemo to u okviru našeg predstavništva pod izgovorom da to ugrožava bezbednost Misije Srbije”, rekao je Bugarski na konferenciji za novinare.

Dodao je da je to za Pokrajinsku vladu predstavljalo “neprijatno iznenađenje”, jer nije reč o pitanju predstavljanja samo Vojvodine, već i cele Srbije.

Bugarski je najavio da će se Vojvodina ipak predstaviti u Briselu, ali u drugom prostoru, i dodao da su zakazani brojni sastanci sa predstavnicima regija iz Nemačke, Italije, Slovačke, Hrvatske, Češke, kao i sa visokim zvaničnicima u Briselu.

“Želimo da još jednom predstavimo Vojvodinu sa svojim potencijalima, društvenim i ekonomskim, da skrenemo pažnju na nas. Duboko verujem da će Vojvodina imati dominantnu poziciju u okviru ne samo Srbije već celog Zapadnog Balkana”, rekao je Bugarski.

Ministarstvo ne može da obezbedi Konjevićevu izložbu 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije demantovalo je danas izjavu pokrajinskog sekretara Branislava Bugarskog da to ministarstvo nije dalo dozvolu za predstavljanje Vojvodine u Misiji Srbije u Briselu, „pod izgovorom da to ugrožava bezbednost Misije“. Ministarstvo je u saopštenju navelo da razlog uskraćivanja saglasnost za postavljanje izložbe u prostorijama Misije Srbije u Briselu, nije bila zabrinutost za „bezbednost Misije“, već odgovornost prema „skupocenim eksponatima izložbe“. Minstarstvo je saopštilo da se Fond „Evropski poslovi“ Vojvodine obratio „dopisom 12. septembra 2014. tom ministarstvu molbom da u sklopu manifestacije ‘Open days’, od 6. do 9. oktobra u Briselu, izložbu slika Milana Konjovića, postavi i u prostorijama Misije RS pri EU, u sali u prizemlju, u periodu od 7. do 9. oktobra“. „Imajući u vidu da je reč o umetničkim delima velike vrednosti, jednog od najvećih srpskih umetnika prošloga veka, nadležne službe MSP su sačinile procenu bezbednosnog aspekta i mogućih rizika, pri čemu je utvrđeno da prostorije Misije RS pri EU u Briselu ne ispunjavaju bezbednosne uslove za realizaciju navedene izložbe“, dodalo je ministarstvo.

Najavio je da će Pokrajinska vlada organizovati seriju obuka za zaposlene u javnim administracijama vojvođanskih opština i gradova, kako bi se pripremili za programsko budžetiranje koje stupa na snagu od 1. januara 2015. godie, a u sklpopu procesa pridruživanja Srbije EU.

Prema njegovim rečima, u javnoj administraciji gradova i opština na teritoriji Vojvodine ima svega 11.000 zaposlenih.

“Pružamo ruku podrške administraciji na lokalu, a ne kritikujemo filozofski sa strane, niti lupamo rukom o sto, niti lomimo kvake. Najvažnije je raditi zajedno sa kolegama, kako bi sistem što efikasnije funkcionisao i doneo boljitak građanima”, kazao je Bugarski.

Bugarski: Ukidanje subvencija za veća gazdinstva je potpuno pogrešna odluka

Vršilac funkcije vojvođanskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski oštro je danas kritikovao najave iz Vlade Srbije da će biti ukinute subvencije za poljoprivredna gazdinstva veća od 20 hektara.

“To nema veze sa realnošću i to je potpuno pogrešan put. Na osnovu čega je doneta ta odluka? Ja zaista ne znam kako to vidi ministarstvo i kako to vidi čuveni sveznajući premijer”, rekao je Bugarski na konferenciji za novinare.

Ocenio je da Nema koncepta za poljoprivredu, nego se donose ad hojk mere ne znam ni jag de a ne znam ni na osnovu čega. Kao što se govori da više neće biti subvencija za poljoprivredna gazdinstva iznad 20 hektara.

On je ponovio kritike na račun Vlade Srbije zbog izdavanja državnog zemljišta na 40 godina strancima i rekao da je to potpuno pogrešna politika.

“To ugrožava egzistenciju sela tamo gde se to zemljište daje u zakup. Prekšen je ustavno-pravni poredak Srbije i svuda u civilizovanom svetu, kada nešto nije dobro ispregovarano, onda se ponovo pregovara. To je jedini put da se izbegne ogromna šteta za poljoprivredu Vojvodine i Srbije”, ocenio je Bugarski.

On je Vladu Srbije kritikovao i zbog činjenice da ništa nije urađeno kada je u pitanju više puta najavljena izgradnja tunela kroz Frušku goru.

“Trenutno razgovaramo sa petim ministrom: od Verice Kalanović, Igora Mirovića, Kori Udovički, Dušana Vujovića pa sve do gospođe (Zorane) Mihajlović i nadam se da ćemo uspeti da otkočimo proceš, kako bismo što pre raspisali javni poziv za idejni projekat”, kazao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, na tom planu ništa se nije dešavalo od marta do danas, što znači da je izgubljeno šest meseci.

“Prošle godine smo zbog rekonstrukcije Vlade Srbije takođe izgubili šest meseci. To nam sve govori da su nam sve te rekonstrukcije i celo to poigravanje koje je na vrlo niskom nivou političke zrelosti oduzelo godinu dana a da se nismo pomerili”, rekao je Bugarski.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga