Bugarski: Međuregionalna saradnja važna za Vojvodinu

Vojvodina opravdano ima titulu najprogresivnijeg i najdinamičnijeg regiona u Srbiji

07. apr 2016

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski ocenio je danas da je prekogranična saradnja važna za Vojvodinu jer omogućava da se upoznaju dobra rešenja iz drugih regija, kao i zbog toga što razvija odnose među državama regiona.

Bugarski je na Kongresu lokalnih vlasti u Krakovu istakao da se Evropa danas oslanja na stubove mira, ekonomskog prosperiteta i konkurentnosti.

„Utoliko je važniji dijalog sa komšijama i zajedničko rešavanje problema koji ne poznaju administrativne granice poput upravljanja zaštitom životne sredine i rizicima od poplava. Ta saradnja je najmanje isto toliko važna kada razgovaramo o temama kao što su otvaranje radnih mesta, zapošljavanje ljudi, razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća“, rekao je pokrajinski sekretar, a preneo vojvođanski Biro za medije.

Bugarski je dodao da su državama regiona sve te teme zajedničke i da, kao što je u Vojvodini 90-ih odbacivan jezik mržnje i nasilje, tako se i danas zajedno radi i ulaže u budućnost.

„Tu budućnost smo sa komšijama iz Rumunije i Mađarske počeli da gradimo pre 20 godina u okviru saradnje u Evroregiji DKMT, danas želimo da je proširimo kroz Inicijativu Srednje-dunavskog regiona. Za Vojvodinu je budućnost u saradnji i sa najrazvijenijim regijama kao što su Baden-Virtemberg i Lombardija, gde ćemo kroz istraživanje i uvođenje novih tehnologija u poljoprivredu zauzeti važnu poziciju u evropskoj mreži istraživača“, objasnio je Bugarski.

Prema njegovim rečima, Vojvodina potpuno opravdano ima titulu najprogresivnijeg i najdinamičnijeg regiona u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga