Bugarski: Lokalne administracije nisu skupe

Vojvodina ima zdraviju viziju od ostatka Srbije

15. juna 2015

Pokrajinski sekretar za lokalnu samopuravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski izjavio je danas da samo 16 odsto budžeta lokalnih samouprava odlazi na plate zaposlenih u lokalnoj administraciji.

Bugarski je na panel diskusiji „Izazovi javnih finansija lokalnih samouprava“ rekao da u lokalnim samoupravama u Vojvodini postoje ljudi koji su odgovorni i vode računa o lokalnim budžetima.

“Sve priče koje čujemo da je administracija skupa i velika, to se u ovim brojkama ne oslikava, jer samo 16 odsto budžeta lokalnih samouprava u proseku ide na plate zaposlenih”, rekao je Bugarski u diskusiji u okviru koje su predstavljeni osnovni rezultati projekta „Evaluacija i monitoring planirane budzetske potrošnje na programskoj osnovi za jedinice lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine za 2015. godinu“, koji je sprovelo Udruženje finansijskih analitičara Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja finansijskih analitičara Srbije Vladimir Pavlović rekao je da je istraživanje pokazalo da zaduživanje lokalnih samouprava nije alarmantno, jer je ispod dva odsto društvenog bruto proizvoda i pokazalo je da lokalne samouprave generišu suficit.

On je rekao da su kapitalni rashodi u proseku 21,8 odsto budžeta lokalnih samouprava, a udeo rashoda za plate je 16,6 odsto, dok je udeo za subvencije 5,6 odsto.

Stručnjak za ekonomsko i fiskalno upravljanje na USAID projektu za bolje uslove poslovanja Majda Sedej je kazala da negativan utisak analize predstavlja nalaz da su drastično smanjene investicije u lokalnim samoupravama.

Na diskusiji je zaključeno da bi trabalo izdraditi novi zakon o finansiranju radi pravednije raspodele sredstava, jer je sada situacija da neke opštine teže da budu nerazvijene da bi dobijale više sredstava iz republičkog budzeta.

Gradonačelnici i predsednici opština trebalo bi da budu menadžeri a ne samo populisti, jer samo kroz izgradnju infrastrukture mogu da se privuku investitori i da opštine i gradovi tako imaju neku korist, rečeno je u diskusiji.

Kako je zaključeno, u Vojvodini čelnici lokalnih samouprava imaju svest o tome da treba ulagati u razvoj i Vojvodina ima zdraviju viziju od ostatka Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga