Bugarski ekstremni desničari žele deo Srbije i Makedonije

"Srbija i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija ne mogu se smatrati legalnim naslednicama Države Slovenaca, Hrvata i Srba"

28. nov 2013

Bugarska ekstremno desničarska stranka Ataka zatražila je danas da se delovi Srbije i Makedonije u kojima žive Bugari, pripoje Bugarskoj, kao i da se to pitanje reši pre daljih evrointegracija Beograda i Skoplja, prenela je agencija Fokus.

„Srbija i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija ne mogu se smatrati legalnim naslednicama Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Srbija nije prihvaćena kao naslednica Jugoslavije u UN i međunarodnoj zajednici, dok BJR Makedonija čak nije priznata pod svojim ustavnim imenom“, navodi se u deklaraciji koju je Ataka predstavila u parlamentu.

U deklaraciji piše da su prema, kako se navodi, „ponižavajućem“ Nejskom mirovnom ugovoru iz 1919. mnogi Bugari ostavljeni izvan granica te zemlje, ali da se taj sporazum ne odnosi na Srbiju i Makedoniju.

Zbog nestanka države s kojom je potpisan Nejski mirnovni ugovor, navodi Ataka, taj sporazum se ne odnosi na Strumicu i Zapadne pokrajine, što je termin koji se u Bugarskoj koristio za teritorije koje je preuzela Srbija.

Ataka ocenjuje da pitanje tih teritorija treba rešiti pre početka pristupnih pregovora Srbije s Evropskom unijom i ulaska Makedonije u EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga