Bugarski: Dobili smo stočnu pijacu od političke scene

"Mi smo kažnjeni pogledom na stvari iz Beograda"

14. sep 2015

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je danas da su izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, koje će se uskoro naći pred republičkim poslanicima, “kozmetičke” i usprotivio se ideji da se izmenom izborne zakonske regulative izazovu prevremeni lokalni izbori.

Bugarski je za Radioteleviziju Vojvodine rekao da takve ideje mogu da se posmatraju kroz kontekst „političke nezrelosti, primitivizma i pravnog nasilja“.

„Ustav kaže da mandat traje četiri godine i ne možete zakonom da menjate Ustav. Možete da napravite izmene i kažete da će one važiti u prvom narednom izbornom ciklusu“, rekao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se u društvu napravi konsenzus da je neprihvatljiva trgovina glasovima, da je neprihvatljivo da onaj koji je ušao u skupštinu nema nikakvu odgovornost: ni prema građanima, ni prema stranci.

„Zbog političkog primitivizma dobili smo stočnu pijacu od političke scene, gde se trguje i kupuje, a onaj koji trguje sobom, ne snosi nikakve posledice. To pitanje može da se reši i najbolje je to učiniti personalizacijom, jer onda svaki građanin zna ko ga predstavlja u skupštini“, kazao je Bugarski.

Ocenio je da političkom scenom u Srbiji i dalje dominira osećaj da država mora da bude čvrsto centralizovana i dodao da je ta centralistička filozofija na sceni od 1988. godine pa do danas.

Prema njegovim rečima, još uvek nema političke volje da se sprovede prava dekoncentracija vlasti i decentralizacija, koja je potrebna Srbiji.

„Mi smo kažnjeni pogledom na stvari iz Beograda i cela Srbija plaća veliku cenu toga. To mora da izgleda drugačije i moraćemo da poradimo na tome, posebno ako dođe do promene Ustava i ukoliko budemo dovoljno hrabri da definišemo šta rade pokrajina, regioni u Srbiji, i tu mislim na regione na nivou centralne Srbije, šta rade opštine, a šta mesne zajednice“, rekao je Bugarski.

On je ocenio da bi bilo dobro da se razmisli i o vraćanju delegatskog principa, jer bi se tada znalo da su odbornici, “imenom i prezimenom”, odgovorni prema onima koji su ih birali.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga