Bugarski: Da iduće godine ne bude žice na granici

Tradicionalni sastanak na tromeđi u okviru Evroregije DKMT

28. maja 2016

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da saradnja u okviru Evroregije DKMT pokazuje da između Vojvodine i županija u Rumuniji i Mađarskoj nema granica i izrazio nadu da iduće godine na tromeđi neće biti ograde koja je postavljena zbog migrantske krize.

Bugarski je na tradicionalnom svečanom otvaranju granica na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije, koju organizuje Regionalna saradnja Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT), podsetio da su u okviru te saradnje otvorena tri granična prelaza sa Rumunijom, spremljen strateški projekat za izmuljavanje reke Begej, realizovan projekat „Preko Tise“ i stvorena je zajednička ponuda nautičkog turizma na Dunavu i Tisi.

“Hoćemo time da unapredimo društveno-ekonomski razvoj sa obe strane granice. Voleo bih kada bi i ova tromeđa bila stalni otvoreni granični prelaz, jer bi to olakšalo stanovnicima prograničnih regija da budu mobilni, a uveren sam da će u budućnosti to biti i ostvareno”, rekao je Bugarski.

Predsednik Saveta Županije Timiš Titu Božina rekao je da ograda koja je postavljena zbog migrantske krize nema veze sa tri naroda i neće ništa promeniti između država.

Predsednik Generalne skupštine Županije Čongrad Bele Kakaš rekao je da privremena granica koja je postavljena zbo migrantske krize ne znači ništa. “To je samo jedna epizoda u našem životu”, kazao je Kakaš.

Otvaranje granice je upriličeno na graničnom prelazu Kibekhaza-Bebaveke-Rabe, a tradicionalno je održan dečji kros „Tripleks“, u kome su učestvovali učenici škola iz sve tri države.

Nakon manifestacije na tromeđi održano je zasedanje Skupštine regionalne saradnje Evroregije DKMT, u rumunskom gradu Veliki Semikluš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga