Bugarski: Bez dogovora sa ministarskom o izmeni ugovora sa El Ravafedom

"Da oremo i sejemo znamo i sami"

25. avg 2014

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski izjavio je danas da sa ministrkom poljoprivrede Srbije nije uspeo da postigne dogovor o potrebi da se izmeni ugovor sa investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emitrata (UAE) o izdavanju vojvođanskog poljoprivrednog zemljišta.

„Mi i dalje smatramo da je taj ugovor kontraproduktivan za vojvođansku poljoprivredu, pre svega za poljoprivrednike u Sivcu, dok je stav Ministarstva je da je taj ugovor koristan“, rekao je on novinarima u Beogradu nakon sastanka sa ministarkom poljoprivrede Srbije Snežanom Bogosavljević-Bošković.

Vlada Srbije i kompanija El Ravafed potpisale su 4. jula ugovor o zajedničkom ulaganju u poljoprvredu. Po tom ugovoru, zajednička kompanija, u kojoj vlada ima 20 odsto a El Ravafed 80 odsto, kupiće poljoprivredna dobra Bačka iz Sivca i Jadran iz Nove Gajdobre i uzeti u zakup državno zemljište za 250 evra po hektaru godišnje.

Bugarski je istakao da će glavni zadatak Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu biti da u „daljim razgovorima“ pokuša da izmeni taj ugovor i da zaštiti interese poljoprivrednika.

„Moramo da razgovaramo i da pokušamo da dođemo do nivoa da se taj ugovor na adekvatan način izmeni. To je naš zahtev. Ili da izuzmemo to državno zemljište i da pokušamo na sve moguće načine da zastitimo interese, pre svega, poljoprivrednika u Sivcu i u Gajdobri“, rekao je v.d. pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

On je istakao da nije u redu davanje državnog zemljišta investitorima iz UAE na rok od 40 godina po ceni od 250 evra. „Informacije koje mi imamo sa terena je da je ta cena mnogo viša, da za prvu klasu parcela koje su vrlo pazljivo izabrane u atarima, ta cena ide i do 450 i 500 evra“, rekao je Bugarski.

Kako je rekao, Pokrajinski sekretarijat je ministarki poljoprivrede kao rešenje predložio da se i da se ide na licitaciju za državno poljoprivredno zemljište.

„Predložili smo da investitori i domaći poljoprivrednici izađu na tržište i da onda vidimo ko ponudi bolju cenu, taj će imati prilike da obrađuje tu zemlju“, rekao je Bugarski.

Kako je naveo, nikada srpskim poljoprivrednicima, odnosno vojvođanskim, nije bilo ponuđeno da na 20 godina dobiju od države u zakup zemljište, a nisu mogli ni da grade zalivne sisteme, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o zakupu državnog zemljišta.

„U tom smislu smatramo da to nije dobro da poljoprivrednici u Vojvodini budu poljoprivrednici druge klase, a da investitor dođe i apriori dobije državnu zemlju na raspolaganje“, rekao je Bugarski.

On je rekao da je ministarki poljoprivrede preneo stav Pokrajinske vlade da su prlikom ugovora sa investitorom iz UAE „napravljene greške u koracima“.

Prema njegovim rečima, pre traženje investitora za ulaganje u poljoprivredu je trebalo da se napiše kako treba da izgleda selo u Srbiji 2020. godine, pa da se onda vidi koji su instrumenti u privredi na raspolaganju da to selo bude bogatije.

„Tek onda, ako ima prostora, da vidimo sa kojim ćemo investitorima razgovarati, i na koji način, zato što smatramo da nam nisu potrebne investicije u primarnu proizvodnju. Da oremo i sejemo znamo i sami“, rekao je Bugarski.

Navodeći da je ministarki poljoprivrede izneo i kritiku da je vojvođanska vlada od početka tebalo da bude ukljuccena u pregovore sa arapskim investitorom, Bugarski je rekao da su se na današnjem sastanku dotakli i tema koje se tiču izrada neke nove zakonske regulative i strategije poljoprivrede.

Bugarski i Bogosavljević-Bošković, u čijoj nadležnosti su i vodoprivreda, razgovarali su i o privatizaciji vodoprivrednih predzeća.

Pokrajinska vlada je, kao je istakao Bugarski, izrazito protiv privatizacije društvenih vodoprivrednih preduzeća.

„Smatramo, nakon poplava koje smo proletos doživeli, da su na najbolji način u organizacijskom smislu ta preduzeća integrisana u jedan sistem Vojvodine mogu da čuvaju to područje koje je nekada bilo močvarno, a danas predstavlja plodnu ravnicu“, rekao je Bugarski novinarima u Beogradu.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga