Bugarski: Beograd na vodi je demagoški projekat

Manite se megalomanije!

20. feb 2014

Član Komisije za javno-privatna partnerstva Branislav Bugarski ocenio je danas da se projektu “Beograd na vodi” pristupa nedopustivo demagoški i populistički

“Hajdemo da razgovaramo normalno, manite se megalomanije. Ali to je deo našeg političkog folklora, političke bare u koju bacite bombu, kažete tri milijarde za ‘Beograd na vodi’. Otkud tri milijarde u budžetu, kada je reč tek o najavljenoj investiciji koja će se, i ako bude realizovana, trošiti namenski”, rekao je Bugarski na tribini u Medija centru Vojvodine.

On je dodao da je “Beograd na vodi” realan projekat ukoliko se odredi rok za realizaciju do 2025. ili 2030. godine. “Da skupite, recimo, sve inženjere protivpožarne zaštite u Srbiji, oni ne bi mogli za tri godine to da pretresu”, ocenio je Bugarski.

Prema njegovim rečima, definicija međunarodnog ugovora u slučaju projekta “Beograd na vodi” je veoma problematična. “Ako hoće da dođe međunarodni partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, to nije međunarodni ugovor već jedan od javno-privatnih partnera, koji treba da bude ravnopravan sa svim ostalim koji će biti eventualno zainteresovani”, rekao je Bugarski.

Dodao je da bi bilo logično da država Srbija da oglas u britanskom Fajnenšel tajmsu (Financial Times), u kojem će navesti da ima 80 hektara prostora i da traži arhitektonsko rešenje i finansiranje za “Beograd na vodi”. “Dajte prvo da vidimo koliko ima tih investitora koji bi tu viziju ponudili pa da odaberemo, a ne da se unapred opredeljujemo samo za jednog. Ne mogu se tako ozbiljni projekti raditi po sistemu prekjuče smo ga smislili a sutra ćemo ga realizovati. Potrebne su ozbiljne pripreme, ozbiljne studije izvodljivosti i opravdanosti, a pripremni posao treba da traje godinama”, naveo je Bugarski.

On je ocenio da Srbija na sadašnjem nivou društveno-političke svesti nije spremna za velike projekte iz javno-privatnog partnerstva, jer će se to pretvoriti u “šibicarenje”. “Zato mislim da se za sada trebamo držati manjih projekata, poput javnog prevoza u nekim opštinama”, rekao je Bugarski, koji je i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

On je ocenio da nema tog zakona u državi kao što je Srbija koji će da reši pitanje korupcije, već problem korupcije može da reši samo država koja je sistemski postavljena, funkcionalna i u kojoj Poreska uprava radi svoj posao.

Bugarski je rekao da su javno-privatna partnerstva teški i odgovorni projekti, u kojima se vodi računa o svakoj reči i paragrafu, jer su to projekti vredni desetine miliona evra, o kojima državu ili opštinu treba da zastupaju kadrovi koji su u svakom smislu obučeni da rade taj posao, a kojih u Srbiji nema ni izbliza dovoljno. “Dugoročno pucate sebi u kolena sa demagogijom da ljudi u javnom sektoru treba da rade za 20, 30 ili 50 hiljada dinara. Morate imati ljude koji su stručni i kompetentni i koji mogu da pregovaraju u ime države ili opštine za javno-privatna partnerstva”, poručio je Bugarski.

On je naveo da je Komisija za javno-privatna partnerstva do sada razmatrala sedam predloga projekata, od čega su četiri iz Vojvodine, i od kojih je najveći projekat luke u Apatinu. Pored ostalih, tu su i projekti javno-privatnog partnerstva Javnog preduzeća Informatika iz Novog Sada, zrenjaninske toplane i zajedničkog ulaganja sa ruskim Gaspromom oko izgradnje kotlarnice za jedan deo industrijske zone, projekta javnog prevoza iz Srbobrana, projekat javne garaže u Šapcu.

Zlatko Minić iz nevladine organizacije Transparentnost Srbija rekao je da u slučaju projekta “Beograd na vodi”, bez obzira da li je neki privatni partner inicirao tu ideju, on ravnopravno treba da učestvuje na konkursu na koji mogu da se jave svi zainteresovani, a ne da bude favorizovanih.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da su javno-privatna partnerstva visokorizični vid angažovanja javnih sredstva, jer može da se desi da je podela rizika i podela koristi nedovoljno jasna. “Može se desiti i da javni partner uloži više nego privatni partner a da kasnije u raspodeli dobiti ne dobije ono što je uložio. Može se doći u situaciju da se šteta prelije na javnog partnera”, kazao je Nenadić. Prema njegovim rečima, projekat “Beograd na vodi” je očigledno javno-privatno partnerstvo, iako se to ne pominje. Nenadić je kritikovao Vladu Srbije što još uvek nije stavila na javni uvid Studiju izvodljivosti o kanalu Dunav-Morava-Vardar, ni naon što je Poverenik o informacijama od javnog značaja doneo rešenje da to mora da uradi.

Tribinu je organizovala Transparentnost Srbija u okviru projekta “Povećana transparentnost i efikasnost javnog sektora u četiri oblasti”, koji je podržala Delegacija EU u Srbiji i Kancelarija za saradnju sa organizacijama civilnog društva Vlade Srbije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga