Bugarska: Vlada zabranjuje privatizaciju državnih kompanija

Ministar ekonomije Emil Karanikolov je kazao da će sve procedure privatizacije državnih kompanija koje su trenutno u toku biti odmah okončane

11. maj 2017

Vlada Bugarske u srijedu je zadužila Ministarstvo finansija da izradi nacrt zakona koji će zabraniti privatizaciju kompanija u državnom vlasništvu i njihovih podružnica, javlja bugarska agencija BTA.

U obraćanju javnosti nakon sastanka kabineta u srijedu, ministar ekonomije Emil Karanikolov je kazao da će sve procedure privatizacije državnih kompanija koje su trenutno u toku biti odmah okončane.

Precizirao je da se privatizacija također odnosi i na prodaju privatno-državne imovine od strane regionalnih guvernera. Transakcije će odobravati ministar finansija, kao što nalaže trenutni zakon, a privatizacija samostalnih dijelova će biti zabranjena.

Karanikolov je podsjetio da je proces privatizacije počeo 1994.-95., kao jedino sredstvo za denacionalizaciju. U periodu 1996.-97., zakon je uveo koncesije i druge vrste privatno-državnog partnerstva. Ministri su kazali da je privatizacijski potencijal u Bugarskoj iscrpljen.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga