Bugarska: Tri osobe se zapalile na protestu u Sofiji

Dvije osobe preminule, a treća zadobila opekotine na antivladinim protestima zbog slabog životnog standarda

07. mar 2013

Tri osobe su se zapalile u Sofiji, od kojih su dvije preminule, tokom protesta rudara, željezničara i zaposlenih u elektranama, koji su se pridružili talasu masovnih demonstracija koje već neko vrijeme potresaju zemlju.

Radnici su demonstrirali zbog najavljenog smanjenja radnih mjesta, visokih cijena električne energije i niskog životnog standarda, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u maju, prenio je Reuters.

Protest su organizirala dva najveća sindikata KNSB i Podkrepa, u sjeni masovnih demonstracija koje su srušile desničarsku Vladu prije dvije sedmice.

Loš standard i nezaposlenost

„Mi smo ovdje da branimo svoj posao. Želimo da radimo. Mi želimo hljeba za svoju decu“, rekao je čelnik rudarske sindikalne federacije Podkrepa Vladimir Topalov na protestu.

Mnogi Bugari su nezadovoljni svojom političkom elitom koju smatraju korumpiranom, uz ocjenu da je malo radila na poboljšanju životnog standarda građana, koji je manji od polovine prosjeka u Evropskoj uniji.

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev je najavio da će se privremena vlada, koja će biti imenovana sljedeće sedmice, fokusirati na poboljšanje ekonomskih uvjeta i otvaranje novih radnih mesta, kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti od 12 posto.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga