Bugarska: Predsednik odao priznanje Hitlerovom savezniku

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev je u subotu u Manastiru Rila odao priznanje kralju Borisu Trećem, povodom 70. godišnjice njegove smrti

31. avg 2013

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev je u subotu u Manastiru Rila odao priznanje kralju Borisu Trećem, povodom 70. godišnjice njegove smrti.

Plevnelijev je prvi šef države Republike Bugarske koji prisustvuje nekoj od ceremonija rodbine nekadašnjeg kralja.

Porodicu su na svečanosti u subotu predstavljali formalno poslednji kralj – Simeon Sakskoburgotski (76) koji je nasledio Borisa Trećeg 1943. kada je imao svega šest godina, i njegova starija sestra Mari-Luiz (80).

„Moje prisustvo je znak poštovanja jednog šefa države prema drugom, i znak humanosti prema porodici kralja Borisa Trećeg koja je, nažalost, pretrpela nepravdu skrnavljenja uspomene na njega“, izjavio je konzervativni predsednik novinarima.

Saveznik nacističkog Berlina, Boris Treći je uspeo da sačuva relativnu autonomiju svoje države, te je odbio da pošalje vojsku protiv SSSR-a iz poštovanja prema tome što je Rusija 1878. godine odlučujuće pomogla oslobađanje Bugarske od otomanske dominacije.

Boris Treći je bio jedini saveznik Nemačke tokom Drugog svetskog rata koji nije deportovao Jevreje u nacističke logore, kažu istoričari.

Nova posleratna, prosovjetska vlast proterala je kraljevu porodicu 1946., a Borisov sin, Simeon Sakskoburgotski se u Bugarsku vratio 2001., i čak bio premijer od 2001. do 2005.

Bugarski patrijarh Neofit je u subotu održao bogosluženje u prepunoj crkvi manastira gde je sahranjeno srce nekadašnjeg monarha.

Kralj od 1918. do 1943., Boris Treći je umro na povratku sa sastanka s Hitlerom u Berlinu. Sahranjen je u crkvi manastira Rila, ali su nove prosovjetske posleratne vlasti 1946. uništile grob.

Ostaci tela Borisa Trećeg su zatim sahranjeni u kapeli nekadašnje kraljevske rezidencije Vranja, u predgrađu Sofije, ali su rezidenciju vlasti uništile 1954. godine.

Kosti kralja su tada odnete na nepoznato mesto. Tvrdi se da je međutim sačuvano njegovo srce, i to u tegli, s formaldehidom. Teglu su arheolozi našli u bašti rezidencije Vranja 1991. godine.

Godine 1993. srce je sahranjeno u prvobitnom grobu kralja, u manastiru Rila.

Zvanično se tvrdi da je Boris Treći umro od infarkta srca, ali, čak i ako se potvrdi da je tako, neki istoričari kazzu da je to bio infarkt izazvan trovanjem.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga