Bugarska: Pobijedila stranka bivšeg premijera Borisova

Bivši 57-godišnji premijer u nedjelju naveče proglasio je pobjedu i najavio konsultacije s ciljem "brzog formiranja vlade"

27. mar 2017

Bivši konzervativni premijer Bojko Borisov ostvario je u nedjelju pobjednički povratak na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, na kojima je njegova stranka GERB osvojila 32,6 posto glasova ispred opozicionih socijalista (BSP) s 26,8 posto, objavila je u ponedjeljak izborna izborna komisija, prenose agencije.

Nakon prebrojanih gotovo 90 posto glasačkih listića, izborna komisija je objavila da je na trećem mjestu s 9,2 posto glasova nacionalistički blok Ujedinjenih domoljuba, savez nekoliko protueuropskih stranka koje žele suzbiti useljavanje u zemlju.

U parlament bi trebale ući još dvije stranke – MRF bugarskih Turaka s 8,9 posto glasova i populistička stranka „Volja“ poduzetnika Veselina Mareškog koja je osvojila 4,1 posto glasova, pokazali su podaci izborne komisije.

Izborna pobjeda proevropskog GERB-a ispred BPS-a sklonog zbližavanju s Rusijom trebala bi Borisovu omogućiti treći premijerski mandat na čelu koalicije s manjim strankama, prenosi Hina.

Konačni službeni rezultati izbora očekuju se u četvrtak.

Bivši 57-godišnji premijer u nedjelju naveče proglasio je pobjedu i najavio konsultacije s ciljem „brzog formiranja vlade“.

Čelnica opozicionih socijalista Kornelija Ninova priznala je poraz i naglasila da je BPS spreman na moguću opciju pokušaja sastavljanja vlade ako Borisov u tome ne uspije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga