Bugarska će blokirati pregovore EU sa Skopljem

Ugovorom, potpisanim u avgustu 2017, predviđeno je formiranje komisije sastavljene od naučnika iz obe zemlje koji će raditi na usaglašavanju zajedničke istorije

31. okt 2020

Bugarska ne može da odobri pregovarački okvir za Severnu Makedoniju u sadašnjem obliku, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zahariev.

Pregovarački okvir će biti na dnevnom redu Saveta za opšte poslove 10. novembra a lideri EU će na decembarskom samitu odlučiti da li će pokrenuti pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Bugarska preti vetom zbog onoga što smatra antibugarskom kampanjom u severnomakedonskim medijima i nedostatka volje da se dodje do sporazuma o pitanjima poput zajedničke istorije, preneo je danas Euraktiv Bugarska.

„Problem je što se, prema našem mišljenju, Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji izmedju Bugarske i Severne Makedonije ne sprovodi savesno“, rekla je juče Zaharieva novinarima.

Tim ugovorom, potpisanim u avgustu 2017, predvidjeno je formiranje komisije sastavljene od naučnika iz obe zemlje koji će raditi na usaglašavanju zajedničke istorije.

Prema izveštajima, na tom planu nije ostvaren napredak. Zaharieva je dodala da, uprkos brojnim spekulacijama u makedonskim medijima, Bugarska nije želela ustavne promene, niti je imala nove zahteve.

Ako Sofija blokira početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, isto mora da uradi i sa Albanijom, s obzirom na zvaničan bugarski stav da dve zemlje treba istovremeno da idu ka EU.

Sporazum iz Prespe između Grčke i Severne Makedonije o promeni imena zemlje, kao i Ugovor o prijateljstvu Sofije i Skoplja, treba da se i dalje sprovode u „dobroj veri“, rekao je ranije ovog meseca za EURACTIV jedan portparol EU.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga