Bugajski: Moskva odlučna da region održava nestabilnim

"Cilj je da zadrži zemlje izvan NATO-a i EU i da iskoristi opterećenost EU svojim unutrašnjim problemima"

30. okt 2018

Američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski izjavio je da Putinov režim neće pokušati da ponovi potpuno isti scenario kao onaj uoči izbora 2016. godine u Crnoj Gori , jer ima dosta drugih alata u svom arsenalu subverzija i destabilizacija te da je Moskva odlučna da region održava nestabilnim.

„Na primer, može da organizuje ili izazove nasilje tako što će podstaći etničke, socijalne i verske sukobe u cilju podele crnogorskog društva“, rekao je on u intervjuu za Pobjedu.

Bugajski smatra da je Moskva je odlučna da region održava nestabilnim. „Cilj je da zadrži zemlje izvan NATO-a i EU, ili da stekne uticaj nad nacionalnim vladama, čak i ako su one članice obe organizacije“, rekao je on.

EU je, ističe on, uvek sporo prihvatala nove članove sa Balkana, to je sada pogoršano zbog tri faktora.

„Prvo, Unija je opterećena svojim unutrašnjim problemima, uključujući i pregovore za Bregzit, tako da se manje bavi državama aspirantima. Drugo, uspon populističkih i nacionalističkih partija podriva jedinstvo EU i dovodi u pitanje njegove buduće pravce. Na kraju, raspoloženje javnosti u Uniji je pod uticajem ksenofobije i antiimigracije, a to se ogleda u protivljenju daljem proširenju EU“, kazao je Bugajski.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga