Budžet Vojvodine za 15 odsto manji, Pajtić: Opet prekšen ustav

Vojvodina realno oštećena za 40 milijardi dinara

27. dec 2013

Skupština Vojvodine usvojila je danas budžet za 2014. godinu u visini od 65,67 milijardi dinara, što je za 15 odsto manje u odnosu na budžet iz 2013. godine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je pokrajinski budžet realno za četiri do pet puta manji od onoga što definiše Ustav Srbije i što građani Vojvodine „zarađuju i zaslužuju“.

On je kazao da je u takvom, „usko dimenzionisanom budžetu“, poseban akcenat stavljen na oblasti koje su od egzistencijalnog značaja za građane pokrajine.

Prema njegovim rečima, za poljoprivredu je u 2014. godini namenjeno 6,4 milijardi dinara, a za investicione aktivnosti namenjeno je oko 6,3 milijardi.

Pajtić je rekao da je 500 miliona dinara namenjeno za programe Pokrajinskog sekretarijata za privredu, kao dodatni podsticaj za kompanije koje će u narednoj godini zaposliti oko dve hiljade ljudi.

Dodao je da je za zdravstvo iz budžeta namenjeno 1,2 milijardi dinara, pre svega za finansiranje pronatalitetne politike, kao i 2,2 milijarde dinara za završetak opremanja medicinskog kompleksa „Kamenica dva“.

Pajtić je naveo da je u proteklom periodu pokrajinska administracija smanjena za više od deset odsto, a ušteđena sredstva su opredeljena za razvojne programe u oblasti poljoprivrede, privrede, zdravstva, socijalne politike i demografije.

On je dodao da su u predstojećoj godini planirana i ulaganja u energetiku, u visini od pola milijarde dinara.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman podsetio je da Ustavnbi sud Srbije još uvek nje doneo odluku o inicijativi Pokrajine da se preispita ustavnost pojedinih odredbi Zakona o budžetskom sistemu Srbije, zbog čega pvojvođanski budžet ni ove godine neće biti u skladu sa Ustavom Srbije.

Prema njegovim rečima, budžet Vojvodine će zbog toga realno biti manji za 40 milijardi dinara sredstava koja bi bila investirana u razvoj Vojvodine.

Radoman je podsetio da je u toku konstituisanje radne grupe za izradu zakona o finansiranju Vojvodine i izrazio uverenje da je ovo poslednji budžt kojim će prihodi Vojvodine biti umanjeni.

On je precizirao da transferna sredstva iz budžeta Srbije iznose 38 milijardi dinara od ukupno 65,67 milijardi, koliko iznosi budžet.

Šef poslaničke grupe opozicione Srpske napredne stranke Predrag Matejin rekao je da je ta stranka protiv pokrajinskog budžeta, jer nema ni ustavnog ni statutarnog osnova za usvajanje tog dokumenta.

On je podsetio da je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim više od dve trećine odredbi Statuta Vojvodine i zalozizo se za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Vladajuću većinu od78 od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga